Hasznos Tudnivalók

SZERZŐDÉS:

A befizetéskor kézhez kapott szerződés tartalmazza az indulás pontos helyét és időpontját, külön részvételi jegyet nem küldünk. Utazás előtt 1-2 nappal küldött utastájékoztató tartalmazza a buszon lévő ülőhelyet, az idegenvezető elérhetőségét és az úttal kapcsolatos hasznos tudnivalókat. Az utastájékoztatót a gyorsabb ügyintézés miatt amennyiben lehetséges, e-mailben küldjük, ezért jelentkezéskor kérjük az e-mail cím megadását.

ÚTI OKMÁNYOK, ÚTLEVÉL, VÍZUM:

Foglalás előtt ellenőrizze úti okmánya érvényességét, így szükség esetén indulásig megújíthatja. EU-s országokba érvényes, kártya típusú személyigazolvánnyal is lehet utazni. Jogosítvány nem fogadható el a határátlépés során.

KEDVEZMÉNYEK:

Törzsutas kedvezmény: Minden olyan utasunk, akik 2018.01.01 óta legalább egyszer utazott a TravelOrigo Utazási Irodával 5% törzsutas kedvezményre jogosult.

Előfoglalási kedvezmény: Amennyiben törzsutasunk legalább 60 nappal indulás előtt befizeti a részvételi díj 40%-át, az alap részvételi díjból 7% kedvezményt biztosítunk. Nem törzsutasoknak a teljes részvételi díj befizetése esetén érvényes az előfoglalási kedvezmény. Az előfoglalási kedvezmény 2020. május 1-ig érvényes. A kedvezmények nem összevonhatók.

SPECIÁLIS ÉTREND:

Akinek speciális étrend szükséges, azoknak ezt a kérését jelentkezéskor kell leadniuk. Mi továbbítjuk a partnerek felé, de felelősséget nem tudunk vállalni azért, hogy a szolgáltatók ezt teljesíteni tudják-e. Kérjük, hogy az idegenvezető segítségével, a helyszínen, a konyhával egyeztessék az étkezés menüjét. A közvetlenül indulás előtt illetve az út megkezdését követően jelzett speciális étkezési igényt sajnos nem biztos, hogy figyelembe tudnak venni a szolgáltatók.

LÉTSZÁM:

Utazásaink elindításához a minimális létszám elérése szükséges, mely Magyarországról autóbusszal induló útjaink esetében 35 fő, európai repülős útjaink esetén 20 fő. Azon kivételes esetekben, ha a minimális létszám elérése nem valósul meg, az érintetteknek kedvezményes átjelentkezést biztosítunk bármely másik foglalható utazásunkra.

BIZTOSÍTÁS:

Utasaink érdekeit szem előtt tartva minden utazásunknál kötelező utasbiztosítás megkötése. Utazásainkhoz több típust is ajánlunk, melyeket útjainkra foglalva kedvezményesebb áron tud megrendelni, mint egyéni utazás esetén. OEP kártyás vagy bankkártyás biztosítás csak korlátozottan nyújt ingyenes szolgáltatásokat, a részletekről kérdezze szolgáltatóját, és feltétlenül hozzon magával igazolást és kontakt telefonszámot. Nem kötelező, de kifejezetten ajánljuk, hogy Irodánkban foglaláskor kössenek útlemondási biztosítást, hogy ha esetleg betegség vagy baleset miatt nem tudnak elutazni, akkor ne veszítsék el a befizetett részvételi díjat.

ÁRFOLYAM:

Az utak árának kalkulációja 1 EUR = 326 Ft árfolyammal készültek (Raiffeisen bank eladási árfolyam). A kalkulált árfolyamhoz képest tartós deviza áremelkedés esetén a részvételi díj változtatási jogát – a törvényi szabályoknak megfelelően –, irodánk fenntartja.

VÁROSNÉZÉSEK:

A kulturális körutazások sajátosságai a változatos és gazdag tartalom. A programok esetenként fárasztóak lehetnek, így csak egészségesen vállalja az utat! Amennyiben az időjárási viszonyok (vagy egyéb körülmények) kedvezőtlenül alakulnak és lehetőség van rá, hogy csorbítás nélkül a napok programját felcseréljük, akkor az idegenvezető ezt a csoport érdekében megteheti, de több programunk rossz idő esetén is egész napos.

HELYSZÍNEN FELMERÜLŐ KÖLTSÉGEK:

A belépők és a hajó-, felvonó-, vonat- illetve egyéb jegyek a helyszínen, az adott ország valutájában fizetendőek. Összegük – mely esetenként változhat – megtalálható a programleírások után összevontan, valamint weboldalunkon részletezve is az adott útnál. Több helyszínen a műemlékek csak helyi idegenvezető kíséretében, vagy a múzeum saját audio guide-jának használatával tekinthetők meg, melyek költsége a belépőn felül a helyszínen fizetendő. Vannak továbbá olyan múzeumok, és műemlékek, ahol az idegenvezetés nem engedélyezett, ilyen esetben az ismertetés a buszon vagy az épület előtt történik.

FAKULTATÍV PROGRAMOK:

Az utazás alapprogramján felüli szervezett programlehetőségek, melyeket az utazás leírásánál jelzünk, részletesen pedig weboldalunkon tájékozódhat róluk. Egyes fakultatív programokon történő részvételt csak akkor tudjuk biztosítani, ha jelentkezéskor megrendelte és befizette a program díját, ezért fontos előzetesen tájékozódni erről irodáinkban. A fakultatív programok többségénél külső szolgáltatót is igénybe veszünk.

VOX KÉSZÜLÉK:

A VOX készülék az Önök kényelmét szolgálja a városnézések során. Az idegenvezetőnél van a rendszer mikrofonja, az utasoknál pedig a fülhallgatós vevők, így akár séta, vagy fényképezés közben is kényelmesen hallgathatják az információkat. A fülhallgatók egyszer használatosak, de saját fülhallgatóval is kompatibilisek. Kérjük, vigyázzanak a készülékre. Az esetleges rongálódásért illetve elvesztésért az utas anyagilag felel.

REPÜLŐ ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK:

Repülős csoportos utazásainknál a turista osztályra szóló repülőjegy megvásárlását, a külföldi transzfer intézését irodánk elvégzi minden érvényes foglalással rendelkező utas számára. Utazásainkat az idegenvezető Magyarországról kíséri. Repülős útjaink induló és végső érkezési reptere a Liszt Ferenc Repülőtér. Minden útnál igyekszünk a legoptimálisabb menetrendet kiválasztani, de előfordulhat, hogy az indulási, ill. érkezési napok nem jelentenek teljes napot. Jelentkezéskor az utazáshoz szükséges úti okmányban szereplő pontos, teljes név megadása az utas felelőssége, mert így történik a jegykiállítás, és pontatlan névmegadásért a légitársaság az utasnak többletköltséget számít fel, illetve akár az utazást is megtagadhatja. A repülőtéri illetékek árai a programfüzetünk összeállításakor aktuális érték alapján lettek feltüntetve, és összegük változhat. A légitársaságok menetrendváltozásáért (késésért, járattörlésért) irodánk felelősséget abban az esetben sem tud vállalni, ha az érinti az adott út programját.

REPÜLŐJEGY LEMONDÁSA:

Repülős utak esetén a repülőjegyek megvásárlását irodánk az utazás előtt – az útra történő megfelelő számú utas jelentkezését követően – intézi. A repülőjegy megvásárlását követően a foglalás lemondása esetén a repülőjegy ára nem téríthető vissza. Jelentkezéskor lehetőség van arra, hogy a repülés - részvételi díjban nem szereplő részére - külön útlemondási biztosítást kössenek, így ha egészségügyi probléma miatt kényszerül lemondani foglalását, visszatérítésért fordulhat a biztosítóhoz.

VIDÉKI CSATLAKOZÁSI LEHETŐSÉG:

Budapesti iroda lévén igyekszünk vidéki utasaink kényelméről is gondoskodni. Bár útjaink Budapestről indulnak, de minden autóbuszos utunknál biztosítunk csatlakozási lehetőséget a busz útvonalán. A felszállási helyekről weboldalunkon tájékozódhatnak. Autóbuszaink jellemzően reggel 6:00 körül indulnak Budapestről. A Budapestre történő hazaérkezés 22-23 óra körül várható. Sajnálatunkra előfordulhatnak forgalomkorlátozások vagy olyan időjárási körülmények, melyek miatt autóbuszaink a megszokottnál lassabban tudnak haladni, így későbbi érkezés is előfordulhat. Ilyen esetekben irodánk a lehetőségek függvényében természetesen keresi az adott pillanatban a legjobb megoldást, de kérjük szíves megértésüket, együttműködésüket. Amennyiben valaki nem jelenik meg a felszállási helyszínen időben, maximum 10 perc várakozás után, a többi utas utazását szem előtt tartva, a busz elindul. Az utas késéséből eredő károkért, utazásról történő lemaradásért, többletköltségekért irodánk felelősséget nem tud vállalni.

AUTÓBUSZOS UTAZÁS:

Autóbuszaink többsége Mercedes, emellett MAN, Setra, Scania típusú, többségében 50-55 fős jármű. Mind légkondicionálóval, kényelmes, dönthető ülésekkel felszerelt. Gépkocsivezetőink nagy külföldi vezetési tapasztalattal rendelkeznek. A jogszabályoknak megfelelően csak ülve szabad utazni és a biztonsági öv használata az utas érdekében, külön figyelmeztetés nélkül is végig kötelező. Ennek elmulasztása esetén a sérülések és büntetések felelőssége a mulasztót terhelik. Repülős utaknál a célország(ok)ban az autóbuszt külföldi fuvarozó partnerünk biztosítja. Külföldön is ügyeljenek értékeikre. Az autóbuszban, illetve a csomagtartóban hagyott tárgyakért felelősséget nem tudunk vállalni. A buszokon történő kávé, üdítő stb. árusítás a busztársaság kompetenciája és felelőssége. A buszokon a mosdó kényelmi és higiéniai szempontok miatt nem használhatók, éppen ezért 3-4 óránként kulturált pihenőhelyeknél megállunk.

ÜLŐHELY:

A nagy létszámára való tekintettel az ülőhelyeket indulás előtt néhány nappal osztjuk be, figyelembe véve az egyes nagyobb társaságok méretét, hiszen az a célunk, hogy a barátok, családtagok minden esetben egymás mellett, vagy közvetlen közelében ülhessenek. Ha konkrét ülőhellyel kapcsolatos kérésük van, akkor felár ellenében tudják ezt jelezni foglaláskor.

CSOMAGOK MAXIMÁLIS TÖMEGE:

A 36/2017 és 1102/2016 közlekedési rendeletek szabályozzák a járművek maximális tengelysúlyát, mely érinti a turistabuszokat is. Utazásainknál az új szabályozás miatt limitáltuk szükséges utasaink poggyászsúlyát. Autóbuszos utazásainknál a megengedett össztömege egy utas poggyászának maximum 18 kg. Ez magába foglalja a csomagtérben elhelyezendő bőröndöt, valamint, az utastérbe hozható olyan kisméretű kézipoggyászt, melyet lábuk előtt illetve a kalaptartón el tudnak helyezni (a közlekedő folyosót szabadon kell hagyni). Házaspárok, családok a fejenkénti össztömeget összevonhatják. A poggyászszabályok be nem tartásáért a fuvarozó cég többlet díjat szabhat ki az utasra (1.000 Ft /kg a 18 kg-on felüli csomagtömegért).

SZÁLLÁS:

Útjainkon középkategóriás szálláshelyekkel dolgozunk, ahol ettől eltér a kategória, ott külön jelezzük. Felhívjuk figyelmüket, hogy irodánk a szállások besorolásánál az adott ország osztályzását alkalmazza. A programok és a lehetőségek figyelembevételével választottuk ki ezeket a szállásokat, ezért a szállodák nem mindig belvárosiak, előfordulhat város közeli elhelyezés is. A szobák elosztását (pl. hányadik emelet) a szálláshely határozza meg, ebbe irodánknak nincs beleszólása. A szállodákban szobánként van mosdó, zuhanyzó és vele egy helyiségben a WC. A mediterrán országok szállodáiban általában van légkondicionáló, de nincs hűtőszekrény. A szállodai szobában őrizetlenül hagyott értéktárgyakért sem a TravelOrigo Utazási Iroda, sem partnere nem tud felelősséget vállalni. Kérjük, használják a szállodai széfeket, melyekről érdeklődhetnek idegenvezetőinknél. 6 éven aluli gyermek körutazáson csak a TravelOrigo munkatársával történt előzetes egyeztetés után vehet részt, de ez is legfeljebb a kifejezetten családoknak összeállított utaknál lehetséges.

TÁRSÍTÁS:

Egyedül utazó utasaink kérhetnek szállodai szobára vonatkozó társítást, melynek során másik (minden esetben azonos nemű) társítást kérő útitárssal kerülnek egy közös kétágyas szobába. Társításra vonatkozó igényüket kérjük, foglaláskor jelezzék az Irodánkban. Amennyiben találunk társat, a jelentkezéskor befizetett egyágyas felárat visszafizetjük. Irodánknál 3 fős társítás nincs. Társítás után, az út során, a társsal kapcsolatban reklamációt nem áll módunkban elfogadni. Külön szobát csak akkor tudunk kérni, ha a szállodában van erre lehetőség, és mindkét fél a helyszínen kifizeti az egyágyas felárat.

ÉTKEZÉSEK:

Útjaink többsége reggelis, de a fakultatív vacsora lehetősége biztosított utasainknak. Ez utóbbiaknál az út indulása előtt kell igényelni és befizetni a vacsorát. Azon utasok akik az előzetesen megrendelhető vacsorát nem kívánják igénybe venni, vállalják vacsorájuk önálló intézését. A vacsorák általában a szállodában vannak, de előfordulhat közeli étteremben történő étkezés is. Vacsora: Az adott ország étkezési szokásainak megfelelően összeállított, általában 3 fogásos menü. Az esti étkezésekhez rendelt ital külön, a helyszínen fizetendő fogyasztás alapján.

UTAZÁSI SZERZŐDÉS

Aktuális utazási szerződésünket weboldalunkon tesszük közzé az Utazási szerződés menüpontnál, és kérjük megrendelés előtt minden esetben tanulmányozzák át szövegét.

KIEGÉSZÍTÉS:

A hasznos tudnivalók a programfüzet zárásakor (2019.11.15.) hatályos jogszabályok szerint készültek. Ehhez képest bekövetkező változásokat a www.travelorigo.hu weboldalon tesszük közzé. Kérjük, kísérjék figyelemmel!

IMPRESSZUM:

A TravelOrigo Utazási Iroda (Székhely: 1066 Budapest, Teréz krt. 22, adószám: 24219927-2-42, cégjegyzékszám:01-09-996168, Eng. sz.: U-001450, Adatkezelés nyilvántartási számunk: NAIH-88149/2015) vagyoni biztosítását a Colonnade Insurance S. A. Magyarországi Fióktelepénél kötötte: 1143 Budapest 1139 Budapest, Váci út 99. (Tel: 06-1 460-1400). A programfüzetben található esetleges nyomdai hibákért, elírásokért elnézést kérünk, de érte felelősséget nem vállalunk. A katalógusban található képek illusztrációk és csak tájékoztató jellegűek. Ezen katalógusunk kiadásával 2020.01.01-től minden előző kiadvány, ár, utazási szerződés, adatkezelési tájékoztató, hasznos tudnivaló érvényét veszíti és csak az ebben foglaltak a hatályosak.