Pihenés a Krk-szigeten | TravelOrigo
Pihenés a Krk-szigeten - Krk kikötője

Pihenés a Krk-szigeten

Írta: TravelOrigo | Publikálva: 2024-03-19
Pihenés a Krk-szigeten főkép

A Krk-sziget alig fél napnyira, mindössze 500 km távolságra található Magyarországtól. Az adriai szigetről több szempontból is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, köszönhetően a kitűnő földrajzi és természeti adottságainak, történelmi örökségének, valamint széles programkínálatának. Családdal vagy barátokkal, de akár kettesben is fantasztikus programokat kínál Adria legnagyobb szigete. A partszakaszt kiépített strandok és öblök szegélyezik, így akár minden nap máshol strandolhatunk, ha úgy szeretnénk. A sziget belső része tavasztól késő őszig igen népszerű a kirándulók, túrázók körében, akár gyalog vagy biciklivel bejárva. Nézzük, hogyan töltsük pihenéssel az időt a Krk-szigeten, milyen látnivalókat érdemes felfedezni!

Felfedezésre váró városok a szigeten

A Krk-sziget "fővárosa", Krk, középkori hangulatát a mai napig megőrizte. Az erődítményt a város vastag falai és a jó állapotban megmaradt városkapu fogják közre. A macskakővel burkolt utcák és terek varázslatos labirintusa vezetik el a látogatókat a város szívébe, ahol a XII. századi Frangepán erőd masszív tornyai állnak büszkén, emlékeztetve az utókort a múlt egykori hőseire. A Frangepán erőd maradványai a város ékkövei közé tartoznak, magukban hordozva a történelem mélységeit és izgalmas titkait. A Mária mennybevételének szentelt katedrális magasra törő tornyai a hit és a művészet lenyűgöző összhangját tükrözik.

A sziget déli részén elterülő Baska óvárosa bájos hangulatot áraszt, tengerpartja pedig a horvát strandok legjobbjai közé tartozik. Baskától nem messze található Vrbnik, amely aranyló színű borairól és Guiness Rekorder utcájáról is híres, mely mindössze 40 cm széles. Ha ajándékba vagy saját részre szeretnénk bort vásárolni, akkor mindenképp Vrbnikben válogassunk, ugyanis a sziget legjobb borait termelik a dombtetőn lankáin. A borok közül a Zlahtina emelkedik ki leginkább, mely egy sárgászöld színű, könnyed ízvilágú fehér bor, illatában alma és citrus jegyekkel.

Kihagyhatatlan látnivalók a Krk-szigeten

Krk híd

Az eredetileg Tito hídra keresztelt építmény 1980-ra készült el, azért, hogy összekösse a szigetet a szárazfölddel, valamint a régi temető sziget is könnyen megközelíthető legyen. A majdnem 1,5 km hosszúságú Krk híd monumentalitása miatt népszerű látványossággá vált a turisták körében, ráadásul ez az első érintkezési pont a szigettel, ha a szárazföld felől közelítjük meg.

Vošćica világítótorony

A Krk híd közelében fekvő világítótorony, leginkább egy kisebb erődítményre hasonlít. Még ma is üzemel, de már nem eredeti funkcióját tölti be. A 150 évvel ezelőtt épült világítótornyot étteremmé és szálláshellyé alakították át, az arra járó turisták pedig a kőfalak mentén csodálhatják meg a tengerre nyíló lenyűgöző kilátást.

Baskai strand

A sziget déli felén található a 1,5 km hosszú strandzóna, Baska városkájában. A környéken ugyan másik 15 strand is található, azonban a baskai strand a legkiemelkedőbb mind közül. Itt minden a pihenésről és a kikapcsolódásról szól. Kék zászlóval jelölik azokat a strandokat, amelyek kiemelkedőek a horvát partokon, ezek között a baskai etalonnak számít, minden Kék zászlós strandot ehhez mérnek. A strand környékén egymást érik a gasztronómiai különlegességeket kínáló éttermek és bárok, valamint a szuvenír árusok.

Stara Baska

A strandok strandja után azért érdemes a környék további természeti csodáit is felfedezni. A közelben található Baska öböl is számos kisebb strandot és nyugodt, kristálytiszta vizű öblöt rejt. Kirándulásnak sem utolsó, ha csak az odavezető hegyi utakat tekintjük, amelyek a szikla oldalon vezetnek le az öbölig.

Soline tengerpartja

Ha homokos tengerpartra vágyunk, akkor vegyük az irányt a Soline öbölbe. Az itt található homok jóval több finom porszemcsénél. A homok valójában gyógyiszap, ami az ízületi fájdalmainkat is enyhítheti, de akár arcra vagy a teljes testen is alkalmazhatjuk. Ha már kellőképpen húzódik a tengervízben vagy a parton felállított zuhanynál is lemoshatjuk magunkról.

Biserujka cseppkőbarlang

A szigeten több barlang is található, de a Biserujka az egyetlen, ami látogatható. Igazi kalandtúra még gyerekekkel is, ugyanis a barlangot egykor kalózok használták rejtekhelyként. Itt-ott még most is felfedezhetjük a kalózok fáklyáinak koromnyomait a barlang falán.

Az Adria felé jövet-menet

Akár a Krk-sziget felé, akár a hazavezető úton, érdemes megállni a festői tengerpart mentén. Olyan városokat és helyszíneket érinthetünk, melyek tele vannak történelemmel és varázslattal. Abbázia, ahol a tenger és a hegyek találkoznak, magával ragadó atmoszférájával és elegáns stílusával kápráztat el minden utazót. Fiume, vagy ahogyan ma ismerjük, Rijeka, az Adriai-tenger egyik fontos kikötővárosa, mely gazdag történelmi örökséggel és érdekes kulturális látnivalókkal várja az érdeklődőket. Opatija pedig a híres tengerparti üdülőhely, melyet a gyógyító levegője és a lenyűgöző szépsége tesz különlegessé. A császári pár is előszeretettel időzött Opatijában. Abbázia elegáns villái és sétányai mind a mai napig magukon hordozzák az egykori monarchia jegyeit.


  • Pihenés a Krk-szigeten - Baska
  • Pihenés a Krk-szigeten - Biserujka cseppkőbarlang
  • Pihenés a Krk-szigeten - Krk híd