A Comói-tó és környéke | TravelOrigo
A Comói-tó és környéke

A Comói-tó és környéke

Írta: TravelOrigo | Publikálva: 2024-05-13
A Comói-tó és környéke főkép

Az előbbi mini körút során egyaránt ízelítőt kapunk az észak-olasz városok pezsgéséből és a természeti szépségekből. Két olyan helyre invitáljuk az érdeklődőket, amelyek együtt alkotják az olasz életérzést: a divat és kultúra városa, valamint a nyugalom és elegancia szigete. Olaszországban garantált a napos idő nyáron. Míg a tengerparton csak a vízben elviselhető a hőség, addig a tó környékén igazán kellemes, városnézős időre számíthatunk.

Comói-tó: nyugalom és elegancia

A Comói-tó lenyűgöző látnivalói és bájos kisvárosai elbűvölik az idelátogatókat. A tó partján sorakozó luxusvillák és a környező hegyek látványa pedig felejthetetlen élményt nyújt.

Kertek és villák: mértéktartó elegancia

A Comói-tó környékén számos látnivaló várja a látogatókat, de az alábbi öt villát mindenképpen érdemes felkeresni az utazás alatt:

1. Villa del Balbianello: ez a gyönyörű reneszánsz villa a tó partján fekszik, Lenno közelében. A villa épülete és kertjei lélegzetelállítóak, és a történelmi jelentősége miatt is népszerű turisztikai látványosság. Az évszázadok során többször is gazdát cserélt, lenyomatként jelentős kulturális és művészettörténeti kincset is hagytak maguk után. Politikusok és írók is gyakran látogattak ide, mint például Giovanni Battista Sommaripa, aki a 15. században birtokolta a villát, vagy az író, Alessandro Manzoni. Nem utolsó sorban a Villa del Balbianello számos film és televíziós sorozat forgatási helyszínéül is szolgált, melyek közül az egyik leghíresebb a Star Wars: Az ébredő Erő egyes jeleneteiben is szerepelt.

2. Villa Carlotta: a Tremezzoban található villa a Comói-tó legismertebb kertjeivel büszkélkedhet. A kertekben gyönyörű növények és szobrok találhatók, valamint egy botanikus kert is része a területnek. A kertben szabadon sétáló hófehér pávák extra eleganciát kölcsönöznek a helynek.

3. Villa Melzi: a Bellagioban fekvő villa és kertjei is csodálatosak. A kertekben sétálva lenyűgöző kilátás nyílik a tóra, és számos egzotikus növényt is megcsodálhatunk.

4. Villa Monastero: Varenna közelében található. A villa és kertjei a Comói-tó egyik leginkább északias hangulatú helyszínei közé tartoznak.

5. Villa Olmo: Como városában található ez a neoklasszikus villa, mely gyakran szolgál kulturális események helyszínéül, a kertek pedig kellemes sétára csábítanak.

Ráadásként pedig, ha május második felében utazunk, semmiképp se hagyjuk ki a Concorso d’Eleganza Villa d’Este-t. A felső tízezer tagjai a mesés Villa d’Este szálloda parkjában évente megrendezett, Concorso d’Eleganza Villa d’Este autós oldtimer rendezvényén mutatják be gyűjteményük darabjait, így az autógyártás időtlen gyöngyszemeit mi is megcsodálhatjuk.

Ha valami különlegesre vágyunk, látogassunk el a Comoi-tó kevésbé ismert, de annál lenyűgözőbb helyeire is. Az Orrido di Nesso és Orrido di Bellano gyönyörű szurdokok és vízesések, melyek a turisták tömegeitől távol lévő csendes oázisok. És ne felejtsük el felkeresni a Madonna del Ghisallo-t, mely egy kápolna a hegyekben, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a tóra és környező vidékre.

Közlekedés: a tó felfedezésére több lehetőség is kínálkozik. Autóval, motorcsónakkal vagy a helyi buszokkal, de akár gyalogosan is bejárható. Az autó helyett érdemesebb a vízi járműveket választani, mivel a keskeny hegyi utakon már évek óta rendszeresek az óriási dugók a megnövekedett látogatószámnak köszönhetően.

Milánó: kultúra, divat, design

Mégha a Comói-tó is a fő úticélunk,  Milánó megkerülhetetlen állomása az utazásnak. Milánóban akkor sem lehet unatkozni, ha már lefutott a divat vagy design hét. A város örök vibráló pezsgése, lenyűgöző építészete és gazdag kulturális öröksége minden alkalommal lenyűgözi az idelátogatókat. A Dóm, vagy más néven a Duomo, az egyik legismertebb műemlék, mely az egyik legnagyobb gótikus templom a világon. Igyunk egy kávét a dóm körüli kávézók tetőteraszán, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik Milánó központi nevezetességeire. Ha még nem unjuk a kerteket és villákat, érdemes ellátogatni a Szforza-kastélyhoz is, ahol múzeumok és további gyönyörű mediterrán kertek várják a látogatókat. Ne feledkezzünk meg a La Scala operaházról sem, mely a világ egyik legelismertebb operaháza. Bár a jegyek már hónapokra előre le vannak foglalva, egy kis szerencsével, akár még egy aznapi előadásra is sikerülhet jegyet szereznünk.

Milánó, a divat harmadik nagy fellegvára London és Párizs után. A város híres bevásárlóközpontjai közül kiemelkedik a Galleria Vittorio Emanuele II., melyet gyakran emlegetnek Milánó szalonjaként is. A mende-mondák szerint érdemes elidőzni a bejáratnál található mozaikon. Állítólag, az itt található bika heréjén, ha háromszor megpördülünk szerencsénk lesz. Amire nagy szükségünk lehet, ugyanis a boltok, elsősorban luxus márkák, kínálatának nem könnyű ellenállni. Ha vásárolni nem is szeretnénk, az épületet mindenképp érdemes megtekinteni, hiszen már önmagában is művészeti remekmű.


  • A Comói-tó és környéke - Madonna del Ghisello kápolna
  • A Comói-tó és környéke - Milánó
  • A Comói-tó és környéke - Milánói Dóm
  • A Comói-tó és környéke - Milánói Dóm
  • A Comói-tó és környéke
  • A Comói-tó és környéke - villák
  • A Comói-tó és környéke - Villa del Balbianello
  • A Comói-tó és környéke - Villa del Balbianello
  • A Comói-tó és környéke - Villa Olmo