A Kvarner-öböl és látványosságai | TravelOrigo
A Kvarner-öböl és látványosságai

A Kvarner-öböl és látványosságai

Írta: TravelOrigo | Publikálva: 2024-05-17
A Kvarner-öböl és látványosságai főkép


....bemutatásával. Horvátország persze mindig jó ötlet, hiszen hazánkból könnyen megközelíthető, ráadásul bővelkedik szebbnél szebb látnivalókban!

Rendkívül közel helyezkedik el és természeti adottságainak köszönhetően kellemes klímával rendelkezik: nem véletlen, hogy a Kvarner-öböl Horvátország egyik legkedveltebb nyaralóhelye. Persze az sem utolsó szempont, hogy a Kvarner-öböl a hozzánk legközelebb eső tengerparti régió. Kevesen tudják, hogy sok sziget és számos tengerparti település tartozik hozzá, de talán a felsorolt városokból ismerős lesz: Krk, Baska, Vrbnik, de Opatija is ehhez a régióhoz tartozik. Az pedig teljesen érthető, hogy az említett helyszínek igen kedvelt célpontjai a nyaralóknak, hiszen a csodás tengerpartokon kívül történelmi, kulturális és kulináris élmények is várják az idelátogatókat.

A sokszínű történelmi emlékek, a letűnt korokat idéző épületek és kisvárosok mind-mind vonzzák a turistákat. Az is sokat elmond a hely hangulatáról és adottságairól, hogy a XIX. század végére a Kvarner-öböl északi városai, az Osztrák-Magyar Monarchia nemesei által kedvelt pihenőhelyek voltak. Az enyhe és kellemes klíma miatt télen is élettel teltek meg a kvarner-öbölbeli települések. Mivel ebben az évszakban 5 fok az átlaghőmérséklet, ugyanakkor a napfény, a sós levegő jó hatással van az emberi szervezetre, sok település éghajlati gyógyüdülőként funkcionált a monarchia idejében.

Krk – a legismertebb

A Kvarner-öbölben egyértelműen Krk sziget az egyik legnépszerűbb nyaralási helyszín. Mivel hatalmas kiterjedésű sziget – 38 kilométer hosszú, 13 kilométer széles és 68 településén mintegy 20 ezer ember él – tehát, ha a Krk szigeten nyaralunk, lesz bőven program akár egy egész hétre is. Krk sziget legnagyobb és egyben központi települése, Krk városa, ami leginkább az itt található várról és sikátorairól híres. Krk városa egy igazi mediterrán hangulatú, középkori város. Krk azért is jó választás, mert sok homokos strand található itt, így akiknek kis gyermekük van azoknak is ideális strandolást biztosítanak ezek a partok.

Baska és Vrbnik – mesés óvárosok

Baska  szintén egy igazi kis ékszerdoboz a Kvarner-öbölben. Festői strandja és óvárosa sok-sok érdekességet rejt a turisták számára. A bazársor, a szépséges tengerparti sétány, az éttermek, cukrászdák, kávézók sokasága hangulatos élmény lehet egy jó sétához. Baskában található tengeri akvárium megtekintése is jó program, itt az Adria vízi élővilágát tekinthetik meg a látogatók. A kisváros strandja is kiváló adottságokkal rendelkezik: a két km hosszú aprókavicsos, lassan mélyülő part családosoknak is kiváló, frissítő fürdéssel kecsegtet és számos vélemény szerint a legszebb partszakasz a horvátországi Krk-szigeten. Akik inkább nyugisabb helyeken sétálnának, azoknak Baska óvárosa hangulatos meglepetéseket rejt, a városka sikátoros utcáinak felfedezése kalandos kikapcsolódás! Vrbnik a Krk sziget keleti partján található, sokak szerint inkább egy toszkán városkára hasonlít, mintsem egy tengerparti, horvát városra. Szűk sikátorok szelik át Vrbnik óvárosát, nem véletlen, hogy a világ legszűkebb utcája is itt található, ráadásul Vrbnik nemcsak szépségéről, hanem borai miatt is igen népszerű. Tehát érdemes a dombtetőn épült, csendes középkori óvárost alaposan bejárni!

Opatija – békebeli időket idéz

A különleges palotákkal büszkélkedő Opatija a Kvarner-öböl északi partján található. Igazi fellendülését a Südbahn nevű vasútvonal megépítésének köszönheti. Ez a vasútvonal kötötte össze Bécset, Trieszttel és Rijekával. Ennek köszönhetően elérhetővé vált az osztrák arisztokrácia számára az Adria.

Különleges földrajzi fekvése, klímája és kellemes mediterrán éghajlata miatt Opatiját éghajlati gyógyhellyé nyilvánították, ezért az egész Monarchia egyik legnépszerűbb utazási célpontjává vált. A klasszikus tengerparti sétányokat és a természetesen kialakult erdei ösvényeket a Habsburg-korszak elegáns épületei színesítik. Itt a látogatók a legforróbb nyári napokon is kellemesen sétálhatnak a gyönyörű, árnyas opatijai kerteknek köszönhetően. Az egyik legszebb és egyben legnépszerűbb sétány a Lungomare, ami 12 kilométer hosszú. Kávézók, éttermek sokasága várja a turistákat, egyesek úgy tartják, hogy a Lungomare volt Ferenc József kedvenc sétánya. Opatija számos stranddal rendelkezik, de talán mind közül a legnépszerűbb a Slatina, amely családosoknak, de bulizni vágyó fiataloknak is remek kikapcsolódást nyújt. A gyönyörű táj, a kristálytiszta víz és a rendkívül sokféle kikapcsolódási lehetőség garantáltan felejthetetlen élményt nyújt minden látogatónak, aki erre jár!


  • A Kvarner-öböl látványosságai
  • A Kvarner-öböl látványosságai
  • A Kvarner-öböl látványosságai
  • A Kvarner-öböl látványosságai
Kapcsolódó ajánlatok