Advent Bécsben | TravelOrigo
Advent Bécsben - Városháza

Advent Bécsben

Írta: TravelOrigo | Publikálva: 2023-08-24
Advent Bécsben főkép

Ha az adventi időszakban Bécsben járunk, ne hagyjuk ki a forralt bort, a sült gesztenyét vagy a mézeskalácsot, melyek klasszikus elemei a vásárnak. A bécsi Adventi vásár már önmagában is remek kikapcsolódási lehetőség egy hosszú hétvégére, de az adventi vásáron túl az osztrák főváros számos egyéb programlehetőséget is kínál télen a vendégeinek. Akár családi, akár baráti társasággal indulunk, az ünnepi hangulat garantált, emellett pedig némi kultúrával és szórakozási lehetőséggel is bővíthetjük a programunkat.

Az adventi vásár közösségépítő szerepe

Az adventi vásárok eredete és hagyományai a keresztény ünnepkörhöz kapcsolódnak, azonban az adventi időszak másik oldalát képviselik, nem a lelki felkészülést, hanem az ünnepek előtti öröm és közösségi események megünneplését. Az adventi vásár remek módja az ünnepre hangolódásnak. December során nem csak a turisták, hanem a helyiek is gyakran kilátogatnak akár munka után vagy hétvégén, baráti társaságokkal vagy családosan, így az sem csoda, ha régen látott ismerősök botlanak itt egymásba.

Az első hivatalosan dokumentált adventi vásár 1434-ben került megrendezésre Drezdában, Németországban, majd egyre népszerűbbé vált a közép-európai térségben. Tradíciója máig erősen él ebben a régióban, különösen Németországban, Ausztriában és Svájcban. A vásárok jellemzően hagyományos kézműves termékeket, karácsonyi díszeket és kulináris különlegességeket kínálnak. A kézműves és gasztronómiai élvezetek mellett sok adventi vásár kínál kulturális programokat is, például karácsonyi koncerteket, élőzenés néptánc és színházi előadásokat. Néhány vásár különleges látogatókat is fogad, például a Mikulást és a Krampuszokat, akik karácsonyi ajándékokat osztanak, illetve a megdorgálják a rossz gyerekeket.

A bécsi adventi vásár legjobb helyszínei

A város több pontján is találhatunk adventi vásárokat, melyek mindegyike sajátos bájjal és tradícióval rendelkezik.

A városháza előtti téren, a Rathausplatzon, található az egyik legnagyobb adventi vásár. A bejáratnál egy óriási, gyertyákkal díszített kapuív köszönti a látogatókat. A hagyományos karácsonyi ajándékok, díszek, kézműves termékek, kulináris ínyencségek és forró italos standok mellett egy jégpálya is található. A gyerekeket egy 12 méter magas, emeletes körhinta és egy mesebeli karácsonyi táj várja, ahol rénszarvasokkal fogatott kocsik is közlekednek. Ha épp vasárnap járunk errefelé, akár még az adventi gyertyagyújtást láthatjuk.

A Stephansplatzon, a dóm körül kialakított karácsonyi faluban a hagyománytisztelet és a bensőséges hangulat áll előtérben, míg a Császári és Királyi Karácsonyi Vásár a Hofburg előtti Michaelerplatzon kiváló minőségű osztrák hús és sajtkülönlegességeket kínál. Az Opera melletti karácsonyi vásár az adventi ínyencségekre fókuszál elsősorban. Ne hagyjuk ki a fahéjas csillagot, linzereket és a vaníliás kiflit se!

A Freyung téren található Altwiener Christkindlmarkt hagyományőrző esemény, ahol hagyományos kézműves termékek, üvegdíszek, betlehemek és kerámia tárgyak kaphatók.

A Schönbrunni kastély előtti vásár meseszerű hangulattal és Bécs második legnagyobb karácsonyfájával várja az érdeklődőket. Ha itt járunk akkor érdemes egy sétát tenni a schönbrunni kastély parkjában is! Ez a program egyesíti a kultúra és a karácsonyi vásár hangulatát; hagyományos kézműves termékekből válogathatunk és koncertekkel fogadják a látogatókat. A Belvedere kastély melletti karácsonyi falu pedig barokk kulisszáival varázsolja el a látogatókat. A Liechtenstein kerti palota melletti adventi vásár kiváló választás azoknak, akik inkább nyugodt hangulatra vágynak.

A Maria-Theresien-Platzon található karácsonyi falu közel 70 standdal kínál hagyományos kézműipari termékeket és eredeti ajándékötleteket. A Bécsi Egyetem kampuszán található karácsonyi falu, amely különösen az egyetemisták körében népszerű, gazdag gyermekprogramokkal várja a látogatókat: a gyermekvasút és nosztalgia-körhinta is része a kínálatnak.

A Práterhez közeli óriáskerék ilyenkor is gyönyörű látványt kínál, a Práterben pedig szórakoztató események és rock koncertek várják a látogatókat. Ha már a Práter környékén járunk, akkor érdemes ellátogatni a Madame Tussauds Panoptikumba is.

2022-ben először, az Ottakringer Brauerei előtti téren is állítottak fel karácsonyi vásárt, természetesen az Ottakringer sörpuncs sem maradhatott ki a kínálatból.

Programok Bécsben advent idején

Ha már elfáradtunk az adventi vásár forgatagától, Bécs akkor is remek programokat kínál. Remek családi program gyerekekkel a Heindl Csokoládégyár, vagy a Tenger Háza meglátogatása.

Bécs egyik legkedveltebb és leglátogatottabb nevezetessége, a Heindl csokoládégyár, amely néhány kilométerre fekszik Bécs belvárosától. A Heindl csokigyár látogatása minden korosztály számára páratlan élményeket jelent, ezért egy bécsi út során vétek lenne elszalasztania ezt a lehetőséget!

Ha gyerekekkel utazunk a Tenger Háza bármikor jó időtöltés lehet. A Tenger Házában a világ számos tájának élővilágát ismerhetjük meg. 360 fokos cápamedence, élményakvárium trópusi halakkal és még egy barlang is várja a látogatókat.

Utazzunk vissza a történelemben: a „Time Travel” 5 dimenziós vetítés során különleges hangeffektusokkal és számítógépes animációkkal elevenedik meg Bécs történelme. Átélhetjük a török támadást, megismerkedhetünk Mozarttal, Sissivel és Ferenc Józseffel, sőt még keringőzhetünk is a császári bálon.  

  • Advent Bécsben - karácsonyi vásár, finomságok
  • Advent Bécsben - Kisvasút
  • Advent Bécsben - Madame Tussauds
  • Advent Bécsben - Városháza, adventi fények
  • Advent Bécsben - Tenger Háza
  • Advent Bécsben - karácsonyi vásár
  • Advent Bécsben - Városháza - karácsonyi vásár
Kapcsolódó ajánlatok