Hétvégi programok nem csak hazánkban | TravelOrigo
Hétvégi programok nem csak hazánkban

Hétvégi programok nem csak hazánkban

Írta: TravelOrigo | Publikálva: 2024-03-21
Hétvégi programok nem csak hazánkban főkép

Főleg, ha már jön a jó idő és melegen süt a nap, érdemes pár napra kiszakadni a megszokott környezetünkből! Legyen szó túrázásról vagy városnézésről, akár mindkettőről, mindenképpen remek feltöltődést nyújt, ha megszökünk néhány napra.

Hétvége Velencében

Aki szívesen utazik, annak valószínűleg Velence egyáltalán nem ismeretlen, hiszen a Veneto régió híres történelmi városa szinte megunhatatlan. Egy hétvégi kiruccananás alkalmával nemcsak Velence látványosságaiban gyönyörködhetünk, hanem a környező szigetvilágot is meglátogathatjuk. Burano szigetén, amely színes házairól híres, megtekinthetjük a híres, kézzel vert buranói csipkét, vagy esetleg megreggelizhetünk egy hangulatos öbölben. Innen áthajózhatunk Murano szigetére, ahol egy üvegműhelyben élőben láthatjuk, hogyan is dolgozik egy üvegmester. Valódi élmény végignézni a folyamatot, ahogy egy izzón folyó anyagból percek alatt üvegpohár, vagy üvegfigura készül. 

Ha pünkösd, akkor Vogalonga!

Már több mint negyven éve kerül megrendezésre a csodás Vogalonga Velence városában: a vidám, színes evezős fesztivál célja, hogy felhívja a figyelmet a lagúnavilág szépségeire, illetve arra, hogy még sokáig érdemes megóvni ezt a különlegességet! Erre az evezős rendezvényre minden évben több ezer résztvevő gyűlik össze, akik mindenféle kézzel hajtott vízijárgányon érkeznek. A versenyzők a Szent Márk tér elől elindulva, megkerülve Burano szigetét az utolsó néhány kilométert a Canal Grande-n evezve teszik meg.

Ha már Velence felé vitt az utunk, akkor hazafelé jövet látogatást tehetünk Postojna csodálatos cseppkőbarlangjában. A barlangi élmény után pedig a mintegy 20 perces távolságban található Predjama várához is ellátogathatunk, amely festői látványként tárul elénk barlangba épített épületszárnyával.

Húsvét az Isztrián

Szintén remek kikapcsolódást nyújthat a közeli Isztria. Az Isztriai-félsziget minden évszakban gyönyörű, így tavasszal is érdemes idelátogatni. Köztudottan Horvátország egyik legcsodálatosabb része az Isztriai-félsziget, amelynek kisvárosai, történelmi látnivalói biztosan káprázatos élményt nyújtanak. Bizánc, a Római Birodalom és az Osztrák Magyar Monarchia korából származó emlékek tárulnak elénk, ha ezt a csodás félszigetet választjuk utazásunk színhelyéül. A félsziget belső részén inkább a hegyvidéki hangulat és klíma az uralkodó, míg a part közelében egymást érik a színtiszta vizű tengerparti sétányok, megannyi kikapcsolódási lehetőséget kínálva az idelátogatóknak. A Kvarner-öböl pompás partja, vagy Opatija is rengeteg látnivalót tartogat. Opatijában tehetünk egy kellemes sétát a Lungomare sétányon, ahol valamikor maga Ferenc József és az Osztrák-Magyar Monarchia nemesei is örömmel töltötték idejüket. Meglátogathatjuk az egykori botanikus kertet, megtekintjük a Monarchia korát idéző építészeti remekeket, megcsodálhatjuk a kristálytiszta vizű tengerpartok és kikötők forgatagát.

Tulipánvirágzás Szlovéniában

Szlovénia egy csodálatos, pici, ámde számtalan élményt rejtő ország. Vadregényes természeti adottságai lenyűgözőek: tavak, magas, kopár hegycsúcsok, számtalan vízesés és szurdok található ebben a közeli országban. Itt található Volčji Potok Arborétum, az ország leglátogatottabb parkja. Népszerűségét elsősorban az áprilisi tulipánvirágzásnak köszönheti. Szinte hihetetlen, de csaknem két millió tulipánt csodálhatunk meg a kertben ebben az időszakban.

Csehország: Prága, Česky Krumlov, Kutna Hora

Hova is indulhatnánk még néhány napra, ha nem Csehországba? Finom ételek, minőségi sör és persze rengeteg történelmi látnivaló vár minket! Český Krumlov egy középkori hangulatú város, amely az UNESCO világörökség része. A Moldva folyó kanyarulatában elhelyezkedő óvárosa és meghökkentően érdekes vára sokáig emlékezetes marad a turistáknak. A krumlovi vár a prágai Hradzsin után a második legnagyobb vár Csehországban.

Prágáról szintén ódákat lehet zengeni, hiszen rengeteg látnivalóval büszkélkedhet. A prágai várban található a gótikus Szent Vitus-székesegyház, a Szent György szobor, a Régi Királyi palota és a Szent György-bazilika. Még ha nem is célzottan megyünk nézelődni, hanem csak spontán sétálgatunk, rendkívül érdekesek a város történelmi utcái, vagy híres csillagászati órája az Orloj, amely előtt mindig óriási tömeg található, várva a különleges, szimbolikus figurák táncát.

A világörökség részeként nyilvántartott Kutna Hora is rendkívül érdekes, mely a középkorban Prága mellett Csehország legnagyobb városa és a királyság ezüstbányászatának központja volt. Itt is érdemes eltölteni egy kis időt, hiszen a Csontkápolna, a Szent Borbála Katedrális, vagy az Olasz udvar középkori időket idéző hangulatát még sokáig őrizhetjük emlékeinkben.


  • Hétvégi programok nem csak hazánkban - cesky Krumlov
  • Hétvégi programok nem csak hazánkban - Isztria
  • Hétvégi programok nem csak hazánkban- Kutna Hora, Csontkápolna
  • Hétvégi programok nem csak hazánkban-Prága
  • Hétvégi programok nem csak hazánkban - Szlovénia
  • Hétvégi programok nem csak hazánkban
  • Hétvégi programok nem csak hazánkban- Velence, Vogalonga