Különleges szilveszteri programok | TravelOrigo
Különleges szilveszteri programok

Különleges szilveszteri programok

Írta: TravelOrigo | Publikálva: 2023-11-20
Különleges szilveszteri programok főkép

Ha valami igazán különlegessel zárnánk ezt az évet, akkor semmiképp se maradjunk a négy fal között. Az utazás számos előnnyel jár ebben az időszakban is, és a különböző szilveszteri programok minden korosztálynak maradandó élményeket tartogatnak. 

Nem is kell messzire utaznunk, Szilveszterkor Bécs vagy Velence is eddig ismeretlen arcát mutathatja meg számunkra. Egy szilveszteri utazás egyúttal kiváló ajándék is lehet karácsonyi meglepetésként vagy egy jeles évforduló alkalmából. Így az újévet egészen biztosan felejthetetlen kalanddal üdvözölhetjük.

Zárjuk az évet egy nyüzsgő nagyvárosban

Azok, akik szeretik az élénk városi éjszakai életet, és bulizással köszöntenék az újévet, az európai nagyvárosok közül Berlint, Barcelonát, Bécset vagy Velencét érdemes felkeresni. Szilveszterkor minden program a bulik és az utcai rendezvények köré szerveződik. Utóbbi ráadásul nem csak a farsangi időszakban alakul át maszkabállá, hanem az év utolsó napján is. Az ünneplők színes forgataga lepi el ilyenkor az utcákat és a tereket. Érdemes jegyet váltani valamelyik hajóra és a lagúnákról vagy a kikötőből nézni a szilveszteri velencei tűzijátékot.

Ha gyerekekkel utazunk, akkor Spanyolország és Olaszország mindenképpen újdonságot tartogathat számukra, a miénktől eltérő szokások miatt. Például Spanyolországban az újév köszöntéseként 12 szőlőszemet esznek meg, minden harangütésre egyet. Ha belegondolunk, nem kis mutatvány ez, hiszen másodpercenként egy szem szőlőt kell lenyelni.

Számos program és különleges édességek, is kapcsolódnak az ünnepkörhöz. A spanyol édességek közül ne hagyjuk ki a turrón-t vagy a Roscón de Rejes-t, az ünnepi kelt kalácsot, ami kizárólag egy évben egyszer, január 6-án kerül az asztalra. Olaszországban pedig az ilyenkor tradicionálisan elfogyasztott Panettone-t érdemes megkóstolni. A kisebbek számára újdonság, hogy ezekben az országokban a gyerekeknek nem a Mikulás és még csak nem is decemberben hozza az ajándékot, hanem a Három Királyok (Spanyolország), illetve a La Befana (Olaszország), januárban, Vízkeresztkor.

Nem is gondolnánk, de az egykori császárváros, is igazi parti helyszínné változik az év utolsó napján. A Graben sétánya bálteremmé alakul át és még keringőzni is megtanulhatunk. A város több pontján szabadtéri programokkal várják az érdeklődőket, a Práter pedig igazi bulizónaként funkciónál. Bécsben szilveszterkor is nagy divatja van az opera és operett előadásoknak. Az Operában ezen a napon hagyományosan Johann Strauss Denevérjét játszák. Ha pedig egy könnyedebb musicalt néznénk meg, a Rock Me Amadeus - Das Falco-Musical-t is megtekinthetjük a kínálatban. Éjfélkor a Szilveszteri ösvény látogatói a Duna keringő dallamára, és a Pummerin, a Stephansdom híres harangjának kongására táncolhatnak át az új esztendőbe.

Wellness programok Szilveszterkor

Egy stresszes év után, igazi felüdülés lehet egy wellness hétvége, hogy felfrissülten és kipihenten indítsuk az újévet. Pezsgőfürdő, szauna, termálfürdő. Szabaduljunk meg spa kezelésekkel az év fáradalmaitól! A jóga és a pilates órák lehetőséget kínálnak a test és a lélek regenerálására, különösen a karácsonyi rohanás után. Az egészséges ételek mellett ilyenkor különleges ünnepi vacsorával is készülnek a szállodák, amelyek között biztosan megtalálhatjuk majd a tradicionális szilveszteri fogásokat is. És természetesen a szórakoztatás sem marad el. Általában élő koncertek, DJ, és van, ahol még előadások is várják a kikapcsolódni vágyókat.

Erdei elvonulás és önreflexió, mielőtt belevágnánk az újévbe

Ha szeretnénk a világ zajától és a városi nyüzsgéstől távol ünnepelni az újévet, akkor az erdei, faházas elvonulások tökéletesek lehetnek számunkra. Az erdő csendje és a természetben eltöltött idő lehetőséget adhat arra, hogy megtaláljuk a belső harmóniánkat és megújuljunk az évkezdés előtt. Akár családosan, akár kettesben utazunk, sétáljunk nagyokat az erdőben, beszélgessünk sokat, de vihetünk magunkkal egy jó könyvet és társasjátékot is. A csöndes estéken pedig végre jut időnk arra is, hogy nyugodt körülmények között, háborítatlanul visszatekintsünk az elmúlt évünkre. Mit értünk el abból, amit elterveztünk magunknak? Mit csinálnánk másképp jövőre? Vigyünk magunkkal egy üres jegyzetfüzetet és jegyezzük fel a gondolatainkat. Az erdei túrák és a friss levegő felpezsdíti az elmét és feltöltődést hoz az újévhez, egészen megújulva térünk majd vissza a város forgatagába.

Csússzunk át az új esztendőbe!

Akár szó szerint is értelmezhetjük a német nyelvterület újévi jókívánságát: Guten Rutsch ins neue Jahr! Egy síeléssel egybekötött szilveszter remek lehetőség az aktív kikapcsolódásra és az ünnepi hangulat megélésére. A sípályákon vagy a hozzájuk közel eső helyszíneken gyakran szerveznek szilveszteri bulikat, élőzenés koncerteket. Sok helyen kínálnak éjszakai síelési lehetőséget, gyakran tűzijátékkal és ünnepi programokkal kísérve. Az éjszakai pályák megvilágítása és a pezsgő hangulat biztosan feledhetetlenné teszi az éjszakát.

Repüljünk a télből a nyárba

Ha feje tetejére állítanánk az év utolsó napját, akkor egy trópusi utazás garantáltan eltérő hangulatot és élményeket kínál számunkra. A meleg időjárás miatt gyakran a szabadtéri tevékenységek dominálnak a szilveszteri programokban. Strandpartik, éjszakai fürdőzés, tűzgyújtás és tűzijáték a tengerparton. Egy meleg, trópusi területen töltött szilveszter kivételes lehetőséget ad arra, hogy másféle élményekkel gazdagodjunk, ezután biztosan másképp folytatódik az új évünk!


  • Különleges szilveszteri programok
  • Különleges szilveszteri programok
  • Különleges szilveszteri programok
  • Különleges szilveszteri programok
  • Különleges szilveszteri programok
  • Különleges szilveszteri programok