Népszerű túraútvonalak Toszkánában | TravelOrigo
Népszerű túraútvonalak Toszkánában

Népszerű túraútvonalak Toszkánában

Írta: TravelOrigo | Publikálva: 2023-07-06
Népszerű túraútvonalak Toszkánában főkép

De ne feldkezzünk meg a fantasztikus vonalvezetésű lankás lejtőkről és levendula mezőkről sem! Erre a csodás vidékre évente több millió turista látogat el azért, hogy magába szívja a táj és a városok utánozhatatlan hangulatát. Aki azonban természetközelibb élményre vágyik Toszkánában, annak a tengerparti sütkérezések és Firenze látnivalói, San Gimignano, Lucca, vagy éppen Siena feltérképezése mellett érdemes izgalmas túraútvonalak után nézni. Éppen ezért most olyan túraútvonalakat mutatunk be, amelyekkel reményeink szerint sikerül kedvet ébreszteni egy „másik” Toszkána megismeréséhez. Ebben nagy segítségünkre lesz az Appennin-hegység, amelynek akár 2 000 méter feletti csúcsai és völgyei kiváló, minden igényt kielégítő túrázási lehetőségeket biztosítanak.

Izgalmas útvonal Toszkána és Emilia Romagna határán

A Grande Escursioni Appenninica útvonal legnagyobb része az Appenninek csúcsai között fut Umbriától egészen Liguriáig. Mivel ez nem éppen egy síkvidéki túra, a kirándulók bükk erdők és mészkő csúcsok között élvezhetik a túrázás felejthetetlen élményeit. Ez az útvonal kezdők számára is viszonylag könnyen teljesíthető, ennek ellenére azért van néhány olyan szakasz benne, amelynél egyrészt nem árt az óvatosság, másrészt a komolyabb kihívások kedvelőinek is igazi élményt nyújtanak. A túra igazán hangulatos kis falvakon vezet át (illetve egészen pontosan kis kitérőkkel juthatunk el ezekre a helyszínekre), ahol amellett, hogy akár éjszakára is megpihenhetünk, bepillantást nyerhetünk a helyi kultúrába, ami egy ilyen toszkán kis faluban igazán érdekes élményt tartogat. Az útvonalunk egyik szakasza, amelynek kicsivel több, mint 15 km a hossza, az Appenninek Nemzeti Parkon is átvezet, ahol érdemes a szemünkkel „rákeresni” a nemzeti park állati lakói között is, talán a legérdekesebb farkasokra és sasokra.

Emelkedőkkel és lejtőkkel alaposan terhelt túraútvonal

Monte Forato, amely szó szerinti fordítással „átvájt hegyet” jelent, egy 1 230 m magas csúcs, illetve pontosabban megfogalmazva csúcsok, amelyeket egy természetes híd köt össze. Itt érdemes nekivágni annak a megközelítőleg 10 kilométer hosszú körtúrának, amely Fornovolasco hegyi falucskából indul. Mivel körtúráról van szó, oda is érkezik vissza. Itt felmászhatunk a Foce di Petrociana hágójára, majd elérjük a Monte Foratot, ahol élvezhetjük a hegygerinc nyújtotta viszonylag vízszintes útvonalat, mielőtt egy komolyabb lejtmenetet követve visszaérünk Fornovolascoba. Ennek a Monte Forato túraútvonalnak az Apuan Alpok közel 50 kilométer hosszú hegycsúcs láncolata ad otthont, amely Toszkána északi részén húzódik. Ennek a hegyvonulatnak a legmagasabb pontja az 1 858 méter magas Pania Della Croce. Ez a hegycsúcs egyébiránt természetéből fakadóan nagyon sok túraútvonalnak a középpontja, hiszen tiszta időben fantasztikus kilátás nyílik a csúcsról egészen Korzikáig, a tengerről és az Appenninek gerincvonulatáról nem is beszélve.

A nemzeti parkok szerelmeseinek

Arezzo tartomány Toszkána keleti részén helyezkedik el. Itt a hegycsúcsoktól maximálisan védett terület szinte „kiáltott” azért, hogy ezt a helyet a Jóisten is nemzeti parknak teremtse meg. A Foreste Casentinesi Nemzeti Parkban számos 1 000 méter feletti hegycsúcs, köztük talán a legnépszerűbb, a Monte Falco (1 658 m) és a Falterona (1 654 m) található. Az említett nemzeti parkban szinte megszámlálhatatlan, gyönyörűen kiépített túraútvonal található. Természetesen azokra is gondoltak a helyiek, akik nemcsak néhány órára, de akár több napra is ide tervezték aktív pihenésüket, hiszen például kétéjszakás túrából is közel egy tucatot kínálnak a hosszabb távok szerelmeseinek.

Ősi zarándokút, amely átvezet Toszkánán

A Via Francigena Canterbury-ből egészen Rómáig vezet. Ez az ősi zarándokút átvezet Toszkánán, annak leggyönyörűbb helyszíneit is érintve. A toszkánai szakasz Passo Della Cisa-nál indul, majd dél felé veszi útját Lucca, San Gimignano, Siena és Monteriggioni érintésével a fantasztikus kis városok mellett a természet leggyönyörűbb “alkotásaiban” gyönyörködhetünk a túra során. A Via Francigena toszkán szakasza több, mint 350 kilométer hosszan nyúlik, amelyet 15 szakasz során teljesíthetünk.



  • Népszerű túraútvonalak Toszkánában-Appenninek
  • Népszerű túraútvonalak Toszkánában-Appeninek
  • Népszerű túraútvonalak Toszkánában-Arezzo
  • Népszerű túraútvonalak Toszánában
  • Népszerű túraútvonalak Toszkánában-Monte Forato
  • Népszerű túraútvonalak Toszkánában-Via Francigena
  • Népszerű túraútvonalak Toszkánában-Via Francigena
Kapcsolódó ajánlatok