Árva vára

Árva vára

Árva vára


Szlovákia,Árvaváralja

A  112 méterre magasodó meredek sziklaszirten található Árva vára teljes pompájában látogatható. A látogatók belépve a vár ódon falai közé megcsodálhatják a barokk kápolna oltárát, a lovagtermet, képgalériát, fegyvertárat, a korabeli szobák bútorait és értékes régészeti és néprajzi leleteket. A Fellegvár teraszáról nagyszerű panoráma tárul elénk, a fényképészek népszerű fotótémája!


Az Árva folyó feletti függőleges sziklabércen elterülő Árva vára, 400 éve változatlan formában magasodik a környező táj fölé. A történelmi Magyarország északi határán épült sasfészek az ország egyik legnépszerűbb látnivalója.


Az árvai vár szabálytalan alaprajzú, belső tornyos vár és három szinten emelkedik a magasba. A Thurzók idejében, a XVI. század második felében kiépült alsó vár, mely urainak, később az uradalmi tiszteknek adott otthont. A látogató az alsóvár tornyában a levéltárat találja, melynek értékes része Thurzó György nádor és fia családi dokumentációja. Az alsó vár alatti kápolna a Thurzó-család sírboltja, melyben a családfő carrarai márványból faragott életnagyságú szobra található. Szlovákia egyik legjelentősebb reneszánsz kegyeleti emlékműve 1616-ból. A vár legmagasabb tornyából, 112 méterrel a folyószint fölött, káprázatos kilátás tárul a szemünk elé.


A várban található kút 91 m mélyen nyúlik a sziklába.A várban kapott helyet a természettudományi gyűjtemény is: a környéken honos állatok preparátumai, gazdag ornitológiai tárlat, ásvány és erdészeti tárgykörű ritkaságok. A történelmi kiállítás a várkomplexum és tulajdonosai történetét mutatja be, főként a környékbeli kastélyokból gyűjtött többnyire XVIII.-XIX. századi bútorokkal berendezett termekben. A felső szinteken kisebb néprajzi kiállítás mutatja be a helyi folklórt.Az utóbbi időkben egyre népszerűbbek az éjszakai várlátogatások, amelyek keretében kísértetekkel is találkozhat a bátor várlátogató.

7 EUR/felnőtt   3.5 EUR/gyermek