A Krk sziget látványosságai | TravelOrigo
A Krk sziget látványosságai

A Krk sziget látványosságai

Írta: TravelOrigo | Publikálva: 2023-07-10
A Krk sziget látványosságai főkép

Horvátország kedvelt úticél a magyar turisták körében, akár autóval, busszal, sőt még vonattal is könnyen megközelíthető a nyári időszakban. De nem csak a nyári főszezonban érdemes ellátogatni Horvátországba vagy Krk szigetére. A mediterrán időjárásnak köszönhetően ősszel és tavasszal is lenyűgöző látványban lehet részünk a szigeten és környékén, ahol számtalan programmal várják a turistákat.

Nevezetességek és látványosságok Krk szigetén

Krk szigetén számtalan látnivaló várja a horvát tengerparton nyaralókat. A történelmi városok, festői kikötők és lenyűgöző természeti szépségek garantáltan elvarázsolják az embert. Például a Krk városában található Krk Katedrális, ami a középkorban épült, és gyönyörű freskókkal díszített. A Baska városában található Vela Plaza, ami a Földközi-tenger egyik legszebb strandja, méltán híres a kristálytiszta vizéről és a látványos naplementékről. De sok más mellett említhetjük a Punat városában található Krk-szigeti Kolostort, ami szintén az izgalmas látványosságok közé tartozik.

Mire bukkanhatunk Krk szigetén és a környéken?

A sziget fővárosa, Krk városa, gazdag történelmi és kulturális látnivalókkal büszkélkedhet. Látogassunk el a középkorban épült és lenyűgöző freskókkal díszített Krk Katedrálishoz. A középkori városfalak között sétálva, megérint bennünket az egykori középkori erődítmény hangulata. A XII. századi Frangepán erőd masszív tornyai még mai is állnak, valamint a régi városkaput is megcsodálhatjuk. Sétánk során felfedezhetjük a hangulatos piacokat, a kikötőben pedig kedvünkre válogathatunk a teraszos éttermek közül.

Punat, ez a kis halászfalu lenyűgöző öbléről és a Punat-i kikötőről híres. A kolostorból, amely egy kis szigeten található, lenyűgöző kilátás nyílik a környező tájra. Ha szeretnénk közelebbről is megismerni a tengeri élővilágot, vegyünk részt egy búvár túrán az öbölben.

Vrbnik, ez a festői városka Krk szigetének legmagasabb pontján helyezkedik el. Szintén középkori hangulatáról és szűk, kanyargós utcáiról híres. Olyannyira, hogy Vrbnikben található az 40 cm széles utcaszakasz, amely a Guniess Rekordok Könyvébe is bekerült. Vrbnik vára pedig lenyűgöző kilátást nyújt a környező tájra és az Adriai-tengerre. A város híres a helyi fehérborról is, a "Vrbnička žlahtina"-ról, így érdemes megkóstolni ezt a kitűnő helyi specialitást.

Baska városa egy másik gyöngyszem Krk szigetén. A hosszú, homokos Vela Plaza strandja híres a kristálytiszta vízről és a látványos, hegyekkel körülvett panorámáról. A festői strand mellett éttermek, cukrászdák és kávézók sorakoznak egymás mellett a sétányon és persze az elmaradhatatlan bazársor. Az óvárosban sétálva, a város központjában számtalan középkori templom mellett itt található a híres Baska tábla is, amely szintén a középkorban készült és Krk szigetének legrégebbi írott emléke.

Programok és kulturális események Krk szigetén

Számos kulturális esemény és fesztivál várja a nyaralókat Krk szigetén. A Krk városában megrendezett Krk Fesztivál során koncerteket, színházi előadásokat és táncbemutatókat tartanak. Ne hagyjuk ki a helyi hagyományokat bemutató folklóresteket sem, ahol a táncosok és zenészek autentikus előadásokkal varázsolják el a közönséget.

Ha inkább aktív kikapcsolódásra vágyunk, próbáljuk ki a vízisízést vagy a szörfözést a sziget gyönyörű partszakaszain. A búvárkodás szerelmesei pedig felfedezhetik a tenger alatti világ rejtett kincseit. Ha pedig kicsit távolabbra merészkednénk, érdemes hajóval bejárni a közeli szigeteket, mint például Cres vagy Rab.

A Krk sziget gasztronómiája

Krk szigetén a gasztronómiai élvezetek sem maradnak el. A helyi konyha híres friss és minőségi alapanyagairól, mint a halak és a tenger gyümölcsei. A frissen fogott tengeri halakat és a grillen sült garnélákat semmiképpen sem szabad kihagyni.

A híres "šurlice" tészta egy tradicionális helyi étel, amit friss fűszernövényekkel és olívaolajjal tálalnak.

Ha igazán édeset szeretnénk kóstolni, akkor ne hagyjuk ki a fritule-t, ami egy fánkszerű sütemény. A tésztát gyakran édesített sörrel vagy borral készítik, olajban kisütik, majd porcukorral szórják meg. A fritule lehet egyszerű, vagy akár mazsolával, narancshéjjal vagy rummal is gazdagított. Gyakran fogyasztják karácsonykor és más ünnepi alkalmakkor, de egész évben megtalálható a helyi cukrászdákban és éttermekben.

A szigeten a kiváló helyi specialitások mellett természetesen a nemzetközi konyha is megtalálható.

Megközelítés

Krk szigetére legkönnyebben autóval vagy hajóval juthatunk el. Az Adriai-tenger partján fekvő szigeten könnyedén közlekedhetünk a városok és látnivalók között. A szigeten számos szálláslehetőség található, a luxus üdülőhelyektől kezdve egészen a kényelmes apartmanokig.


  • A Krk sziget látványosságai-panoráma
  • A Krk sziget látványosságai-kikötők
  • A Krk sziget látványosságai-szórakozás, gasztronómia
  • A Krk sziget látványosságai-strandok
  • A Krk sziget látványosságai-városok
Kapcsolódó ajánlatok