Világszerte tartanak - főként februárban - utcabálokat, felvonulásokat, melyek közül talán a legnépszerűbb a Velencei Karnevál, ami rengeteg érdeklődőt vonz a világ minden tájáról. A karneváli szezon és az azt övező hagyományok, felvonulások, jelmezek, maszkok és persze különféle szokások már azért ismertek a nagyközönség számára. De ne feledkezzünk meg arról, hogy a karnevál és farsangi szezon lényege a bulizás, amelyhez finom ételek és italok fogyasztása is társul! A sütemények, koktélok és persze a Veneto régióhoz kapcsolódó tradicionális olasz ételek még csábítóbbá teszik Velence leghíresebb látványosságát.
Karneváli ételkülönlegességek
Persze Itália sem marad ki a sütizésből, főleg a farsangi szezonban. Olaszországban is népszerűek a fánkok, sőt többféle is készül! A tortelli az ördögpirulához hasonlóan égetett tésztából készül, de annál sokkal lágyabb a sok tojásnak köszönhetően, tésztája tulajdonképpen a fánk és a palacsinta között húzódik meg. Egy másik típusú fánk a castagnole, amely egy gyúrt élesztős, ragacsos tésztából készül, sütés után pedig porcukorba forgatják.
A Velencei Karneválhoz köthető tradicionális fánk a crostoli, nagyon hasonlít az általunk ismert csörögefánkhoz, azzal a különbséggel, hogy gyakran tesznek bele valamilyen alkoholfélét, ami a legtöbb esetben grappa vagy rum. A fenyőmagos, grappás fánk óriási népszerűségnek örvend a karneváli ünnepek alatt is. A tökéletesre sütött fánkba mazsola és citromhéj is kerül, így az íze igazán karakteres. Az aranybarnára sütött fánkocskákat porcukorral meghintve, hidegen fogyasztják.
Azért a sós ételekről se feledkezzünk meg! A bigoli tulajdonképpen a velenceiek hozzájárulása Olaszország tészta kínálatához. Hasonló a spagetti tésztához, viszont kissé vastagabb, közepén kis lyukkal. Ez a makarónihoz hasonló tészta mindenféle szósszal tálalható, különlegessége abban rejlik, hogy a tészta kacsatojással készül, és szinte mindig teljes kiőrlésű lisztet használnak az előállításához.
Ha már a kulináris élvezetekről beszélünk, egyértelmű, hogy ha Itáliában járunk, szeretnénk mindent megkóstolni. Rendeljünk egy cichettit! A cicchetti: a spanyol tapasokhoz hasonlóan kis adag étel, melyeket a velencei bárokban szolgálnak fel. Hagyományosan a velenceiek cichettit esznek egy kis pohár borral akár ebéd vagy vacsora előtt, vagy gyakran ezen étkezések helyett. A cichetti fogyasztása többnyire társasági esemény, általában a helyiek zsúfolt bárokban lógnak és ehhez a cichetti fogyasztása is hozzátartozik.
Visszakanyarodva az édességekhez, ha esetleg már elég fánkot kóstoltunk, akkor válasszunk egy szelet bussolá vicentino-t, amely szintén Veneto tartomány egyik süti-büszkesége. Ez egy kuglóf szerű tészta, ezért némiképp könnyebb édességnek számít.
Az olasz borok köztudottan világhírűek és számos közülük ebből a tartományból származik. Veneto régió legjobb borai közé tartozik az illatos vörös Valpolicella, Bardolino, és a kicsit erősebb, fehér Soave. Az olasz italokat ismerők számára bizonyára nem hangzik ismeretlenül a grappa szó. A tipikus olasz törkölypárlatot szőlőtörkölyből állítják elő. A grappa eredetvédelem alatt áll, vagyis csak azt az italt nevezhetik grappának, amely Olaszországban termett. A párlat ízesíthető gyümölcsökkel, fűszerekkel, és minimálisan édesíteni is lehet. A fahordókban történő érleléssel készült grappák, párlatok a „vecchia” jelzővel rendelkeznek, azaz „öregek” vagyis érleltek. Vannak mézzel ízesített változatok is, ezzel egészen újfajta íz-és aromavilág érhető el. A grappa alkoholtartalma jellemzően 40-46%, de minimum 37,5%-nak kell lennie.
És végül egy könnyedebb koktél! Egy csupán két egyszerű alkotóelemből álló koktél szinte egész évben népszerű Velencében. A tradicionálisan nyári hűsítő, a Bellini, a karnevál ideje alatt is népszerű. Az utcai árusok frissen facsart barackléből és Prosecco-ból készítik. Azért vigyázzunk, hogy ne teljes mámorban töltsük a karneváli időszakot, fogyasszunk mindent mértékkel és felelősséggel!
Láthatjuk, hogy egy velencei utazás alkalmával mennyi isteni falatot és italt kóstolhatunk és emlékeinkben magunkkal hozunk egy „szelet” Itáliát. A rossz hír, hogy a számos régió által kínált kulturális, gasztronómiai élmények szinte végtelenek, ezért újra és újra vissza kell térni, hogy ismét áélhessük az Olaszország adta változatos kalandokat!
Olaszország, Veneto, Velence
Olaszország, Veneto, Velence
Olaszország, Veneto, Velence
Olaszország, Veneto, Velence, Murano, Burano
Olaszország, Veneto, Velence
Olaszország, Veneto, Velence
Olaszország, Veneto, Velence