Andrássy kastélyok | TravelOrigo
Andrássy kastélyok

Andrássy kastélyok

Írta: TravelOrigo | Publikálva: 2024-01-26
Andrássy kastélyok főkép

Az Andrássy család a 18. és 19. században játszott kiemelkedő szerepet a magyar történelemben és politikában, illetve számos kastélyt építettek, amelyek ma turisztikai látványosságként és rendezvényhelyszínekként működnek tovább A Tiszadobi, Tóalmási és Betléri Andrássy kastély a legfontosabbak közé tartoznak az Andrássy család építészeti örökségében. Az épületek történelmi és kulturális szempontból is kiemelkedőek, a család politikai és társadalmi szerepvállalását tükrözve. Az egyedi építészeti stílusok, a művészeti gyűjtemények és a kastélyok környezetében található parkok és kertek mind hozzájárulnak a helyek vonzerejéhez. A Betléri kastély különleges művészeti kiállításai, a Tiszadobi kastély neogótikus stílusa, valamint a Tóalmási kastély vidéki eleganciája gazdag élményt kínálnak a látogatók számára.

Tiszadob – Szimbólumok jegyében

A 19. század végén építette meg impozáns kastélyát az Andrássy család Tiszadobon, mindössze öt év alatt. A tiszadobi kastély a neogótikus- romantikus stílus különleges példája, kifinomult, elegáns hangulatot áraszt magából. Az építkezést még id. Andrássy Gyula gróf kezdte el, de annak berendezése már fiára, ifj. Andrássy Gyulára maradt. A kastélyhoz tartozó angolkert és park különösen lenyűgöző, ideális helyszín a romantikus sétákhoz. A mende-monda szerint a kastély Erzsébet királyné tiszteletére épült, aki állítólag a kertben található rózsalugasban szeretett hosszan elidőzni.

Az épület több szimbólumot is magában rejt: négy bejárata a négy évszakra utal, pontosan annyi torony épült, ahány hónap van egy évben, a szobák száma a hetek számával, az ablakoké pedig a napok számával egyezik meg.

A kastély 1950-1997-ig gyermekotthonként funkcionált, majd 1998-tól kezdődött meg a felújítása. A kastélyban berendezett kiállításokon keresztül megismerhetjük az Andrássy család mindennapjait. A kiállítás gyűjtése és összeállítása, több, mint 12 évig tartott. A kastély nem csak a kiállításnak, hanem számos rangos zenei rendezvénynek is helyszínéül szolgál. Immár hagyományosnak nevezhető a tiszadobi zongorafesztivál, a "Zongora Ünnepe Keleten", ahol a hazai és a nemzetközi zenei élet legkiválóbb zongoraművészei lépnek fel minden év augusztusában.

Tóalmás – Egy darabka Párizs

A tóalmási kastélyt a család főként nyaralások és vadászatok idején használta és a baráti társaságok megvendégelése sem okozott problémát, hiszen a barokk stílusú épületben 50 szoba található. A hozzá kapcsolódó park, akkoriban Pest vármegye egyik legszebb parkjának számított, így nem csoda, hogy igazán fényűző kastélyt álmodott meg a Milleniumra Wahrmann Renáta és Ybl Lajos (más források szerint Nay Rezső Rudolf és Strausz Ödön). Az előcsarnokban elhelyezett íves lépcső, a párizsi Opera Garnier lépcsőjének másolata. A kert is számos átalakításon esett át: kialakítottak egy angolparkot és helyet kapott egy üvegház is. A XX. század első feléig a család birtokában volt, viszont sok más épülettel együtt a II. világháború után államosították. A kastély épületét és a parkot olyan filmekben is viszontláthatjuk, mint: A tizedes meg a többiek és A nagy kék jelzés.

Betlér – Az ékszerdoboz

A betléri Andrássy kastély egy gyönyörű, 81 hektáros parkban található, amely a legnagyobb botanikus kert Szlovákiában. A kertet csak a kastély átépítésekor alakították ki, H. Nebbien tervei alapján, aki az akkoriban divatos francia „vissza a természethez” filozófiát vette alapul. A kert különféle építményei a történelmi építészeti stílusokat hivatottak felidézni. Így jött létre például a rotunda, a szabadkőműves csarnok, a regényes kis tornyos vár a nagy halastó mellett, ami egyben állatkertként is funkcionált, valamint a mesterséges barlang és a nyári lak.

A parkban vízeséseket, szökőkutakat, szobrokat és ágyúkat állítottak fel, követve a kor divatirányzatát.

Az épületet a francia várkastélyok többszintű historizáló stílusában alakították át. A politikailag befolyásos és gazdaságilag is jelentős Andrássy család számára fontos szempont volt a kialakítás során, hogy kényelmes vendégszobák, vadászszalon, játékterem, egy nagy ebédlő, valamint a 14,000 kötetes könyvtár is helyet kapjon a kastélyban. Ebben az időszakban készült el a fakazettás mennyezetű bejárati csarnok. A kastély szinte változatlanul maradt fenn napjainkig.

A szobák nagy részét eredeti 1700-as, 1800-as évekből származó bútorokkal, berendezési tárgyakkal és műtárgyakkal rendezték be, így részletes képet kaphatunk az Andrássy család főúri életéről. Különlegességek a család által gyűjtött egzotikus tárgyak, például a fókabőrből készült eszkimó öltözet vagy a több ezer éves egyiptomi múmia. Természetesen, mint vadászkastély, a trófeák is fontos részét képezik a gyűjteménynek. A festmények között olyan neves alkotók művei találhatók, mint Feszty Árpád, Lotz Károly, Barabás Miklós, Benczúr Gyula és Madarász Viktor.

Minden Andrássy-kastély egy-egy különleges fejezetet nyit meg előttünk a múltból. A kastélyok nem csupán kulturális programokat kínálnak, hanem betekintést egy a 21. századi polgárok számára már ismeretlen, letűnt világba: egyszerre ismerhetjük meg a korabeli főúri szokásokat és az Andrássy család egykori életét.


  • Andrássy kastélyok
  • Andrássy kastslyok - Betlér
  • Andrássy kastélyok - enteriőr
  • Andrássy kastélyok - kódex
  • Andrássy kastélyok