Az ezerarcú Toszkána | TravelOrigo
Az ezerarcú Toszkána - toszkán táj

Az ezerarcú Toszkána

Írta: TravelOrigo | Publikálva: 2023-07-12
Az ezerarcú Toszkána főkép

Toszkána nemcsak természeti adottságaival és történelmével, hanem kulináris különlegességeivel is igen vonzó úti cél a kikapcsolódni vágyók számára.

A kellemes borok, az ízletes ételek szinte végtelen variációja párosul a gazdag történelmi emlékek kimeríthetetlen tárházával ebben a régióban. Ugyanakkor pihenésre, strandolásra is lehetőségünk nyílik, a kirándulásokat követően vagy megelőzően.

Toszkána  kisvárosai számtalan érdekességet tartogatnak számunkra, így a legjobb, ha utazásunk során több helyre is ellátogatunk. Mivel távolság szempontjából sincs olyan messze, gépkocsival, vagy akár autóbuszos utazás keretei között is ellátogathatunk erre a csodás vidékre. Rövid válogatásunkban összeszedtük azokat a látnivalókat, amelyeket érdemes felkeresni, ha Toszkánába utazunk.

Montecatini és Firenze

Több százezren látogatják évente a mindössze 20 000 fős kisvárost, köszönhetően világhírű gyógyvizének. Montecatini Terme városában már a 16. században léteztek fürdők, amelyek közül az első és leghíresebb a város főutcáján épült Tettuccio termálfürdő. Persze nemcsak a történelmi fürdők, hanem a fellegekben megbúvó óváros, a hangulatos sétálóutcák, és a toszkán villa vásárlásra csábító, elhagyatott házak is remek úti céllá teszik Montecatini Terme-t. Montecatini Terme-ről azt is tudni kell, hogy a hotelek és panziók városának is nevezik. Mivel szinte minden főbb toszkán város és látnivaló egy-másfél órányi autó- vagy buszútra van innen, ezért sok utazó itt száll meg, tehát kiindulópontnak is alkalmas egy toszkán körúthoz.

Az Itáliai-félsziget csaknem közepén elhelyezkedő Firenze, közel 370 ezer lakosával, Olaszország nagyvárosai közé tartozik. Az Arno folyó partján elterülő, hatalmas történelmi múltra visszatekintő város a toszkán régió székhelye, egyben kulturális központja. Az ókori rómaiak által létrehozott város a középkortól napjainkig fontos kereskedelmi és pénzügyi központnak. A „középkor Athénja”-ként és az olasz reneszánsz bölcsőjeként aposztrofált Firenze rengeteg történelmi és művészettörténeti látnivalóval büszkélkedhet. Ezt bizonyítja, hogy a történelmi belvárost 1982-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. A várost olyan hírességek neve fémjelzi, mint a Medici család, Amerigo Vespucci, Dante Alighieri, Francesco Petrarca, Sandro Botticelli, Michelangelo Buonarroti, Franco Zeffirelli, Guccio Gucci és még számos tudós, felfedező és művész.

Pisa, Carrara, Lucca

Természetesen mindenki ismeri Pisa fő látványosságát a pisai Ferde tornyot, de egy gyalogos városnézés során még számos látnivalót fedezhetünk fel, ebben a méltán híres olasz városban. Ilyen például a világörökség listáján szereplő óváros, a Csodák tere, a Keresztelőkápolnával és a Dómmal. Egyesek szerint ez Olaszország egyik legszebb tere, mely az UNESCO világörökségeinek listáján is szerepel. És ha már Pisában járunk érdemes a nagyjából egy órányi távolságra lévő Carrarába is ellátogatni. Itt mindent megtudhatunk a márvány történetéről, bányászatáról és felhasználási lehetőségeiről. Innen nem messze található Lucca, amely kiérdemelte az Olaszország legbájosabb városa elnevezést, szintén középkori hangulatú óvárossal büszkélkedhet. Keskeny utcáin barangolva megtekinthetjük a Piazza dell’Anfiteatro-t, a város különleges hangulatú terét, a San Martino katedrálist, a város román stílusú templomait és kereskedőházait.

Siena, Volterra, San Gimignano

Siena Toszkána egyik abszolút fénypontja, sőt, sokak számára ez a varázslatos történelmi központ az egyik legszebb Olaszországban. Siena látványosságainak legjobbjai közé tartozik a lenyűgöző Piazza del Campo, amely kétségkívül az egyik legfestőibb olasz főtér, valamint az impozáns, több mint száz méter magas Torre del Mangia torony. Különösen jellegzetesek és valóban egyedülállóak Sienában az ódon vörösbarna téglaházak, a kanyargós középkori sikátorok és a csodálatos történelmi templomok is. De figyelemreméltó Siena környéke is, amely festői szőlőültetvényekkel és dombos mezőkkel ragad magával, számos látnivalót kínál.

Volterrát és San Gimignano a toszkán „mesevárosok”, ráadásul a két ékszerdoboz viszonylag közel található Pisához, és akár egy egynapos kiruccanásba is beleférhet mindkettő. Volterra népszerű célpont, hiszen itt mindent megtalálhat az utazó, amit csak Olaszországtól várhat: ókori etruszk városfalakat, római kori színházat, ódon városkapukat, a jellegzetes macskaköves utcákat és a különleges helyi termékeket.

San Gimignano, nagyjából félúton található Firenze és Siena között. Elsősorban építészetéről híres, valamint számos tornyáról, melyekről elképesztő panoráma nyílik a várost övező látnivalókra. San Gimignano fénykorában 72 toronnyal büszkélkedhetett, ezzel szimbolizálva a város gazdagságát és hatalmát.

Gazdag történelem, csodás látnivalók és kulináris élvezetek, a toszkán vidék számtalan szebbnél szebb látnivalót tartogat az utazók számára. Bármennyit is láttunk belőle, megunhatatlan élményeket ad ez a régió, így érdemes időközönként visszatérni és újra megtapasztalni Toszkána érdekességeit!


  • Az ezerarcú Toszkána-toszkán táj
  • Az ezerarcú Toszkána-Pisa
  • Az ezerarcú Toszkána-Siena
  • Az ezerarcú Toszkána-toszkán városok
  • At ezerarcú Toszkána-Carrara
  • Az ezerarcú Toszkána-Firenze
Kapcsolódó ajánlatok