Hol érdemes túrázni a téli időszakban? | TravelOrigo

Hol érdemes túrázni a téli időszakban?

Írta: TravelOrigo | Publikálva: 2023-12-30
Hol érdemes túrázni a téli időszakban? főkép

Magyarország és környéke gazdag lehetőségeket kínál azoknak, akik szeretnék összekötni az ünnepi hangulatot a természettel, hogy a fárasztó év után a friss levegőn töltődjenek fel ismét. A karácsony és szilveszter közötti időszak ideális lehetőség arra, hogy egy kicsit kilépjünk a megszokottból. Túrázhatunk a hófödte hegyekben, összeköthetjük a külföldi városnézést egy kirándulással vagy beiktathatunk még egy forralt borozást is, ha eddig nem volt rá időnk. Mutatunk néhány izgalmas helyszínt, ahol emlékezetessé tehetjük az ünnepek közötti időszakot és ahová akár tavasszal is megéri majd visszalátogatni.

Kirándulás, túrázás télen is

A Bükki Nemzeti Park télen is elbűvölő látványt nyújt. A lombos fák és havas táj mesés összhangot teremtenek. A Szalajka-völgy mélyén csodás túraútvonalak húzódnak, a Szalajka-forrástól indulva a völgy mélyén barangolhatunk, miközben a hófödte fák és a patak csobogása kísér minket. A Miskolc közeli Diósgyőri vár is izgalmas program lehet, főleg téli hangulatban. Lillafüreden pedig egy könnyebb túra során fedezhetjük fel a festői környéket. A kristálytiszta tavak környéke kihagyhatatlan, de érdemes a Palotaszállót is megtekinteni.

Balaton-felvidék

Télen is érdemes felfedezni a környéket, hiszen a borok mellett gyönyörű túraútvonalakkal is büszkélkedik a vidék. A Szita-hegy vagy a Gulács csúcsánál induló túrák lenyűgöző panorámát nyújtanak a Balatonra és a vidékre. Emellett a Szent György-hegy remek túraútvonalakkal várja a látogatókat. A Keszthelyi-hegység is izgalmas lehetőségeket kínál, mint a Fenékpuszta Történelmi Tanösvény, ahol télen is kellemes a séta, mely egyszerre kínálja a természeti és kulturális értékek felfedezését. Zalaszántó környéke a Keszthelyi-hegység északi része pedig szintén gyönyörű kirándulóhelyeket kínál az Arborétummal és az erdős területekkel.

Téli túrák a Tátrában

A magyar határ közelében a Tátra lenyűgöző hegyi útvonalai kínálnak kihívást a tapasztaltabb túrázóknak. A Magas-Tátra hófödte csúcsai és gleccserei varázslatos panorámát nyújtanak. Télen különösen megéri ide ellátogatni, hiszen a vidék egyik téli látványossága, a Tátrai jégkatedrális (Tatranský ľadový dóm), mely egy egyedülálló szakrális épület. A közelben található Csorba-tó pedig a Magas-Tátra egyik rejtett gyöngyszeme.

A Felvidéken a föld alatt is csodák bújnak meg, különleges barlangtúrákkal. A Szlovák Paradicsom, azaz a Slovenský raj, két varázslatos barlangot rejt: a Dobsina-barlangot és a Gombaszög-barlangot. Szlovákia legnagyobb jégbarlangja, a Dobsina-barlang, nem csupán méreteivel hódít, hanem különleges jégalkotásaival is. A jégesések, padlójég és jégoszlopok olyan varázslatos képet festenek, mintha egy valóságos, mesés jégkirályságba csöppentünk volna.

A Gombaszög-barlang mennyezetéről lógó hatalmas szalmacseppkövek pedig egy másik világba repítenek bennünket. A mennyezetről lelógó, több méter hosszú vörös-fehér színű cseppkövek még tovább fokozzák a barlang misztikus hangulatát. Úgy érezhetjük magunkat, mintha egy titokzatos, másik bolygóra csöppentünk volna.

Zakopane Lengyelország téli fővárosa is lehetne akár. A hagyományos lengyel falut elsősorban a téli sportok szerelmesei látogatták eddig, de az utóbbi években egyre népszerűbbé vált a kirándulók, túrázók körében is. A síelés mellett, erdei ösvényeken túrázhatunk a 1,5 méteres hóban, csilingelő lovasszánnal közlekedhetünk a falu körül, megfáradt végtagjainkat pedig a termálfürdőben lazíthatjuk el.

Barangolás a Salzkammerguti tóvidéken

Salzkammergut és környéke télen-nyáron kedvelt célpont a turisták körében. Hallstatt a régió egyik gyöngyszeme, és télen is lenyűgöző látnivalókat kínál. A tó partján fekvő festői kisváros maga, egy igazi időutazás, hiszen a kis utcácskák, festői házak és a helyi kultúra megőrzött elemei egyedülálló atmoszférát teremtenek. A téli sportok szerelmesei is megtalálják a számításukat: a síelés és snowboardozás mellett a korcsolyázásra és a hótalpas túrázásra is nyílik lehetőség.

Bledi-tó, Szlovénia

Ha jeges, havas ünnepekre vágyunk, akkor akár néhány napos síeléssel vagy egy téli cseppkőbarlangos túrával is összeköthetjük a programunkat Szlovéniában. A Bledi-tó minden évszakban lélegzetelállító, decemberre pedig már megfelelő vastagságú jég képződik a tavon, így akár át is korcsolyázhatunk a szigetig.

Adventi forgatag januárig

Az adventi vásárok ünnepi hangulata és csillogása nem szűnik meg Karácsony után sem, hiszen egészen januárig, Vízkeresztig tartanak nyitva. A két ünnep közötti időszak lehetőséget ad arra, hogy nyugodtan élvezzük a finom falatokat és a forralt bort.

Bécs, Ausztria

A bécsi adventi vásár az ünnepek között is várja a látogatókat. A belvárosban több helyszínen is megtalálhatóak a kisebb kipakolások és vásárok, melyek közül a legnagyobb, a Rathausplatz-on és a Schönbrunn-kastély kertjében található. Bécsben és a város környékén is óriási zöldterületeket találunk, így ha túrázni nincs is kedvünk, hatalmas sétákat tehetünk a parkokban.

  • Hol érdemes túrázni a téli időszakban?
  • Hol érdemes túrázni a téli időszakban?- Bécs
  • Hol érdemes túrázni a téli időszakban?-Bled
  • Hol érdemes túrázni a téli időszakban?
  • Hol érdemes túrázni a téli időszakban?-Tátrai jégbarlang
Kapcsolódó ajánlatok