Káprázatos kikapcsolódás az ünnepi időszakra | TravelOrigo
Káprázatos kikapcsolódás az ünnepi időszakra

Káprázatos kikapcsolódás az ünnepi időszakra

Írta: TravelOrigo | Publikálva: 2023-11-23
Káprázatos kikapcsolódás az ünnepi időszakra főkép

Persze mindkettőnek megvan a maga előnye! Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha utazást tervezünk, hogyan készüljünk egy ünnepi utazásra, és mit érdemes figyelembe venni, ha útnak indulunk. 

Akik családi körben, otthon ünnepelnek, azoknak nyilván jóval többet kell készülődni. A díszítés, főzés, ajándékvásárlás, csomagolás már az adventi időszakban meghatározza a mindennapjaikat. Egyrészt ez egy szuper hangulatos dolog, mert van idő ráhangolódni a közelgő karácsonyra, másrészt lehet óriási stressz is. A tömött üzletek, az állandó kérdés, hogy mit főzzünk, milyen legyen az otthonunk dekorációja, milyen csomagoló anyagot válasszunk, bárkit felőrölhet ebben az időszakban. Jó-jó a gyerekek, család miatt tényleg jó, ha otthon, a megszokott környezetünkben töltjük az év végét. De akár el is utazhatunk!

Ünnepi utazás vagy ünnepi otthonlét?

Utazás vagy otthoni ünneplés? Ez minden évben újra és újra komoly dilemma lehet… Jó, ha időben megbeszéljük a családdal, szeretteinkkel, hogy mi az, amit szeretnének, találjuk ki közösen az ünnepi céljainkat! Vegyünk sorra minden eshetőséget, opciót, miért szeretnénk elutazni, vagy éppen miért maradnánk otthon. Megszoktuk, hogy mindig otthon vagyunk? De mi lenne, ha valami mást is kipróbálnánk? Lehetünk merészek, de maradhatunk otthon is, mert ahhoz is kell ám merészség! Hiszen nem kis energiánkba és türelmünkbe kerül, ha szép karácsonyt szeretnénk. Nos, itt szándékosan nem használtuk a „tökéletes” szót, mert a tökéletesség hajszolása – főleg az ünnepek idején – nagyon nem tesz jót a pszichénknek. Nyilván az utazással járó macera és pénzkiadások sem biztos, hogy komfortosak számunkra. Ezért érdemes egy családi költség-haszon elemzést is készíteni: ne lepődjünk meg, ha esetleg egy kedvezőbb árú utazással jobban járunk, mintha otthon készülnénk!

Ünnepi utazás

Ma már meglepően sokan választják az utazást, akár belföldre, akár külföldre ebben az időszakban, akár advent idején, akár karácsonykor. De ehhez persze megfelelő tervezés szükséges, hiszen nem árt időben lefoglalni az utunkat. Való igaz, hogy sokkal egyszerűbb elutazni, ha nem igazán szeretnénk a készülődés, tervezés macerájában részt venni és inkább relaxálni, lazulni vágyunk. Jobb a pihenés, ha kiszolgálnak és nem nekünk kell a menüsoron aggódni! Nem beszélve arról, hogy az ünnepi utazások alkalmával a díszítést, fa vásárlást is megússzuk, mert ilyenkor minden fényárban úszik és a hotelek, panziók is karácsonyi hangulatban pompáznak. Ráadásul az ajándékok miatt sem kell túl sokat aggódnunk, maga az utazás is lehet egyfajta ajándék a családnak, így elég, ha apróbb meglepetésekkel készülünk családtagjaink számára.

A tökéletes karácsonyi hangulat alapvetően garantált utazás esetén is, tehát emiatt nem kell aggódni. A pakolás, rendezkedés persze más dolog, de talán némi stresszt megér, hogy aztán lazulhassunk. Városnézés, kalandozás, élménytúra várhat ránk, vagy csak nyugodt begubózás a kandalló mellé egy könyvvel és kedvenc italunkkal. Talán nem is olyan rossz kiszakadni a megszokott rutinból és egy új ritmusba kerülni, kipróbálni új ételeket, kirándulni új tájakon és megismerkedni más kultúrákkal. A felfedezés öröme és a kikapcsolódás lehetősége szinte kizárt, hogy ne legyen vonzó a számunkra! Akár egy pár napos kiruccanás is gyógyító erővel bírhat.

A köztes megoldás

Ha mindkét verziót szeretnénk kipróbálni, azaz otthon is maradnánk, ugyanakkor szívesen el is utaznánk valahova, akkor sem kell kétségbe esnünk, hiszen ez sem lehetetlen. Ebben az esetben meg kell tervezni, hogy az ünnepi időszak alatt mikor szeretnénk elutazni és melyik az a néhány nap, amikor viszont otthon töltenénk el az időt. Aki nagyon ragaszkodik az otthoni ünnepléshez, az advent idején is találhat remek programokat és ugyanúgy részesül a karácsonyi fényekből és hangulatból. Ezzel pár napot kikapcsolódhat, kicsit kikerül a karácsonyi készülődés okozta stresszből, ezért talán több energiával áll majd hozzá az utolsó időszaknak a nagy nap előtt. Egyszóval jobb, ha már jóval az év vége előtt kitaláljuk, hogy mit is szeretnénk. Amennyiben az utazás mellett döntünk, időben véglegesítsük, hogy hova és mikor szeretnénk menni, illetve mihamarabb foglaljuk is le az utazást. Így aztán nyugodtan várhatjuk az ünnepeket!

  • Káprázatos kikapcsolódás az ünnepi időszakra - adventi vásár
  • Káprázatos kikapcsolódás az ünnepi időszakra - csoki kínálat
  • Káprázatos kikapcsolódás az ünnepi időszakra
  • Káprázatos kikapcsolódás az ünnepi időszakra
Kapcsolódó ajánlatok