Kikapcsolódás Ausztriában | TravelOrigo
Kikapcsolódás Ausztriában

Kikapcsolódás Ausztriában

Írta: TravelOrigo | Publikálva: 2024-06-20
Kikapcsolódás Ausztriában főkép

Azonban ha egy kicsit távolabb merészkedünk a nagyváros zajától, igazi természeti kincsekre lelhetünk. Ausztria nemcsak történelmi városai és kulturális öröksége miatt hivta fel magára a turisták figyelmét, hanem lenyűgöző természeti szépségeivel is egyre több látogatót vonz, az év bármely időszakában. Míg télen a síelés szerelmesei élvezhetik a hegytetőket, addig nyáron a túrázók vehetik birtokukba a magaslatokat. Családi kirándulásokhoz is bőven találunk alkalmas helyszínt és látnivalót: legyen szó a tündéri Salzkammergut tóvidékről, Tulln varázslatos kertjeiről vagy épp az Ötscher szurdok vadregényes tájairól, mindenhol új élmények várnak ránk.

Salzkammergut tóvidék: Hallstatt, sóbánya és varázslatos tavak

Salzkammergut, nem véletlenül az egyik legkedveltebb úticél Ausztriában. Ha valaha is a kezünkbe akadt egy képeslap, amelyen a varázslatos hegyek és kristálytiszta tavak találkozásánál egy kisváros látható színes házikóival, az egészen biztosan Hallstattban készült.

Hallstatt (Hallstadt), valóban kisváros, nagyjából 800 fős lakosságával. Gyakran emlegetik Ausztria gyöngyszemeként is az Alpok lábánál, a Hallstatt-tó partján fekvő települést. A tóparti látvány valóban kihagyhatatlan, olyannyira, hogy Hallstatt mára az UNESCO Világörökség részét képezi.

A város látnivalói nagyjából egy nap alatt bejárhatóak. Érdemes időt szentelni a sóbányának, amely több, mint 7000 éves múltjával Európa legrégebbi sóbányájának számít. A bányászok által használt kiskocsikon és facsúszdákon ereszkedhetünk le a mélybe, amitől nagyon autentikussá válik a látogatás élménye.

A Csontház, bár talán kissé bizarrul hangzik, mégis az egyik leghíresebb látnivalók közé tartozik, több mint 600 díszített emberi koponyájával. Ha pedig túl nyüzsgőnek találjuk a tó partját, tekintsünk le fentről, a 350 m magasan található Skywalk kilátóból a városra, amely háromszög alakban nyúlik ki a sziklákról egyenes a tó fölé.

A Salzkammergut régió csak úgy vonzza a turistákat. A mesébe illő hegyvonulatok és a tóvidék számtalan fürdőző helyet rejt, a bájos falvaktól egészen a luxus fürdővárosokig. A környéken található az egykori monarchia uralkodóinak kedvelt fürdőhelye is, Bad Ischl, amelyet Ferenc József császár évente felkeresett, több mint 60 éven át.

Több napos utazás során érdemes útba ejteni a közeli Dachstein-gleccsert, ahol üvegkilátóból gyönyörködhetünk a lenyűgöző panorámában. Vagy ha Hallstattban kihagytuk, a Királyok taván, vagyis a Königsee-n még bepótolhatjuk a páratlan kilátást nyújtó hajókázást.

Tulln kertjei: ahol a természet és a művészet adnak randevút egymásnak

Tulln an der Donau, a Duna mentén fekvő város, amely már az ókori rómaiak idejében is ismert volt. Ma sokan a rózsák és kertek városaként ismerik, mesés kertjei miatt. A Tulln kertek az osztrák kertkultúra kiválóságai, ahol több mint 50 bemutatókert várja a látogatókat, 50 hektárnyi területen. Itt mindenki találhat valamit, ami elvarázsolja, legyen szó egzotikus növényekről, színes virágágyásokról vagy akár egy illatozó gyógynövénykertől. A bemutatókertek különböző koncepciók alapján kerültek kialakításra: találhatunk száraz, sivatagi koncepciókat, tetőkerteket vagy a különböző betegségeket enyhítő gyógynövény válogatásokat, így például gyomorpanaszokra egy különálló növénysarkot. Az otthoni hobbikertektől kezdve, akár a városfejlesztési megoldásokig, bőven akad inspiráció mindenki számára.

A kert egyik legérdekesebb része a lombkorona tanösvény, amely 700 méter hosszan, 30 méteres magasságig vezeti a látogatókat. Ha pedig kicsit megpihennénk, a kert melletti kis kávézóban vagy parkokban és játszótereken élvezhetjük a szabad levegőt.

Tulln közelében található továbbá a Kunstmeile Krems is, ahol modern művészeti kiállításokat és kulturális eseményeket tekinthetünk meg, valamint a Klosterneuburgi Apátság, mely Ausztria egyik legjelentősebb kulturális, egyházi és szellemi központja.

Ötscher szurdok: Ausztria Grand Canyonja

Az Ötscher szurdok a természet szerelmeseinek paradicsoma. A szurdok mélyén kígyózó patakok, vízesések és sziklás ösvények várják a kalandvágyó turistákat. A Mariazell felé vezető túraútvonal különösen népszerű, amelyet a festői táj és a változatos terep tesz igazán izgalmassá.

Aki szereti a kihívásokat, annak ajánlott az Ötschergräben túra, amely Ausztria egyik legszebb szurdokvölgye. Az útvonalon számos kis fahídon kell átkelni, és lenyűgöző kilátás nyílik a környező hegyekre és erdőkre. A környék talán legszebb vízesése, a Mirafall is itt található, amely mintegy 80 méteres magasságból zúdul le egészen lenyűgöző látványt nyújtva.


  • Kikapcsolódás Ausztriában
  • Kikapcsolódás Ausztriában
  • Kikapcsolódás Ausztriában
  • Kikapcsolódás Ausztriában
  • Kikapcsolódás Ausztriában
  • Kikapcsolódás Ausztriában
Kapcsolódó ajánlatok