Székelyföld természeti kincsei | TravelOrigo
Székelyföld természeti kincsei

Székelyföld természeti kincsei

Írta: TravelOrigo | Publikálva: 2024-04-16
Székelyföld természeti kincsei főkép

Fő vonzereje, a hagyományos székely világ és a rendkívüli történelmi múlt mellett, a páratlan természeti látnivalók gazdag, változatos tárháza. Mely városokat, természeti látnivalókat keressük fel, ha először járunk itt? Cikkünkből ez is kiderül!

Székelyföld természeti érdekességei

Parajd nevéhez fűződik Székelyföld  egyik legkülönlegesebb látványossága, a falu mellett található holdbéli tájra emlékeztető Só-szoros és Só-szakadék. A Parajd környéki Sóvidék Európa egyik legnagyobb sókészletét rejti a föld alatt, itt ellátogathatunk akár a sóbányába is.

A Békás-szoros Nagyhagymás Nemzeti Park, mint ahogy a neve is utal rá, a Hagymás-hegységben található, és 1990-ben létesítették a területen előforduló fokozottan védett flóra és fauna megőrzése érdekében. A Nemzeti Park állatvilága gazdag az Európa-szerte ritka és védett nagyragadozókban: medve, farkas és hiúz is él a szorosban. A madarak közül jelen van a hajnalmadár, a háromujjú hőcsik, a holló, a siketfajd, az uráli bagoly, a szirti sas, és a nagy termetű emlősök közül, a nagyragadozókon kívül a gímszarvas és a zerge.

A Nagy-Hagymás Nemzeti Park két legfőbb látnivalója a Keleti-Kárpátok festői szurdokvölgye, a Békás-szoros és a méltán híres Gyilkos-tó. A Gyilkos-tó Erdély egyik legismertebb nevezetessége, jellegzetes tájképe miatt, igazi természeti ritkaság. Páratlan látvány a rozsdás vörös víztükörből meredező fatörzsek csonkjaival és a tó mögötti Kis-Cohárd hatalmas sziklatömbjével.

Székelyföld városai, települései

A természeti adottságokon kívül persze történelemben is gazdag ez a tájegység, melynek igazi különlegessége az, hogy a természet szorosan összefonódik a kisvárosok látványosságaival és emlékeivel. Számtalan ismert és általunk kevésbé ismert város őriz izgalmas, érdekes történelmi emlékeket. Ráadásul ezeket a városokat egytől egyig a kultúra fellegváraiként emlegetik Erdély történetében.

Gyulafehérvár egykor az Erdélyi fejedelemség gazdag, virágzó fővárosa volt. A város fejlődése újabb lendületet Hunyadi János idején kapott, amely aztán később az Erdélyi fejedelemség idején teljesedett ki. Hunyadi a mai napig Gyulafehérvár egyik jelképének számító római katolikus székesegyház építéséhez is jelentős mértékben hozzájárult, szarkofágja jelenleg is itt látható. A város virágkorát Bethlen Gábor fejedelemsége idején élte, a kiépült fejedelmi udvar pompája az itáliai reneszánsz világát hozta el Erdélybe. Megéri hosszú sétát tenni a városban, mely során megtekinthetjük a csillagszerű bástyákkal ellátott barokk várat, a Szent Mihály-székesegyházat, mely Erdély egyik legimpozánsabb látnivalója. A háromhajós katedrálist egy XI. században épült templom helyén emelték a 13. században, román stílusban. A székesegyház közelében lévő úgynevezett Babilon-épületben működik Erdély legnagyobb történeti múzeuma.

Székelyudvarhely szintén központi szerepet foglalt el a régió történelmében. Ez a város Székelyföld nemcsak történelmi, hanem társadalom- és művelődéstörténetének is legjelentősebb központja, s évszázados hagyományokra visszatekintő székhelye. A környéke pedig a népművészetek, hagyományok és szokások kiapadhatatlan kincsesbányája.

Ha Gyergyószentmiklósra utazunk, a főtéren sétálva megtekinthetjük a Szent Miklós római katolikus templomot és az örmény templomot is. Gyergyószentmiklós Hargita megye harmadik legnépesebb városa, mely valóban számtalan nevezetességet tartogat. Ilyen például a piactér, amely a település szíve, és Erdély egyik legszebben parkosított területe is egyben. Mai állapotát a XIX-XX. század fordulóján érte el, amikor a helyi kézművesek által épített kezdetleges házakat leváltották az emeletes épületek. A református templomot 1895-99 között építették, melyhez a telket a város ajándékba kapta, és elkészülte után 1899 októberében Bartók György püspök szentelte fel. A templom közelében egyébként számtalan képzőművészeti műemlék található, melyeket szintén érdemes meglátogatni.

Segesvár szintén híres erdélyi város, amely több ezeréves múlttal rendelkezik, persze leginkább a Drakula mítoszt megalapozó Vlad Tepes szülővárosaként ismert. Marosvásárhely a turisták által rendkívül közkedvelt település tulajdonképpen székely fővárosnak számít, hiszen a régió kereskedelmi, oktatási, közlekedési és szellemi központja.

A Sóvidék másik híres települése, Korond, ahol megtekinthetjük a híres kirakodóvásárt, kedvünkre vásárolhatunk különféle termékeket. Ha már erre járunk, ellátogathatunk Tamási Áron szülőfalujába is, Farkaslakára. A szülőház megtekintése után Szejkefürdő lehet a következő állomásunk, ahol megnézhetjük Orbán Balázs író székelykapukkal díszített síremlékét.

Mint oly sok helyre a világban, Székelyföldre is érdemes időről időre visszatérni, mert folyamatosan új arcát mutatja ez a vidék. Egy biztos, hogy látnivalókban sosincs hiány, csak győzzük energiával és lelkesedéssel!

  • Székelyföld természeti kincsei
  • Székelyföld természeti kincsei
  • Székelyföld természeti kincsei
  • Székelyföld természeti kincsei- Gyilkos-tó
  • Székelyföld természeti kincsei - Parajd sóbánya
  • Székelyföld természeti kincsei - Székelykapuk