Utazás ajánló a nyári hónapokra | TravelOrigo
Utazás ajánló a nyári hónapokra

Utazás ajánló a nyári hónapokra

Írta: TravelOrigo | Publikálva: 2024-04-23
Utazás ajánló a nyári hónapokra főkép

Felnőttként sajnos már sokkal több az elkötelezettségünk és annál kevesebb a szabadnapunk, de azért még nem kell lemondani a nagyszerű nyári élményekről! Tavasztól őszig bőven akad lehetőségünk akár csak egy-egy napra is kiszakadni a megszokott rutinból és élményekkel megtölteni az utazást. Ha pedig hosszabb nyaraláson gondolkodunk, akkor ideje belekezdeni a szervezésbe, mert az igazán jó helyek hamar betelnek. Mindenkit más kapcsol ki: borozás és piknik a napfényes Toszkánában, egy hét az Isztrián vagy csak egy rövid kitérő Bécsbe. Jó szervezéssel, akár több típusú utazás is beleférhet az idei büdzsébe és még extra szabadságot sem kell kérni!

Tengerparti pihenés, hosszabb nyári vakáció - Horvátország, Olaszország

A nyári programok klasszikusa a tengerparti nyaralás. Szerencsénkre több kiváló tengerpart is aránylag gyorsan elérhető Magyarországról.

Az egyik legkedveltebb térség Horvátország, amely nem csupán lenyűgöző tengerpartjairól ismert, hanem kulturális gazdagságáról és történelmi örökségéről is. A Krk-sziget elő- és utószezonban is gyönyörű, aprókavicsos és homokos tengerpartjaival pedig a családosan nyaralók álma. A tengerparti fürdőzés mellett hajótúrával és óvárosi sétákkal színesíthetjük napjainkat. Ha Vrbnik-ben járunk, ne hagyjuk ki a világ legszűkebb utcáját sem, amely mindössze 40 cm széles.

A Krk-szigetekről a Kvarner-öböl és az Isztriai-félsziget is megközelíthető hajóval, de külön-külön is lenyűgöző úticélok. Az Isztriai-félsziget Opatijatól egészen Umagig tart. A sziget partvonala nagyon csipkézett így gyönyörű helyeket találhatunk a strandoláshoz. Velencét idéző városok, dombos szőlő ültetvények kínálnak további programot, de akár az 1 400 méter magas Ucka hegységben is túrázhatunk egyet.

A Kvarner-öbölben található, Crikvenica, mely enyhe mediterrán éghajlata és tiszta tengere miatt igen kedvelt úticél. Itt szinte minden korosztály megtalálja a kikapcsolódást: aprókavicsos-homokos, lassan mélyülő strandok, nyüzsgő belváros, szórakozási és kirándulási lehetőségek.

Az olasz Adria hozzánk legközelebb eső része Rimini, ami akár autóval is elérhető távolságra van. Ha szeretnénk elkerülni a tömött strandokat, akkor érdemes a Riminitől 20 km-re fekvő Cesenaticoba utazni. Közel 7 km hosszú homokos tengerpartja a kisgyermekekkel érkező családok körében igen népszerű. Cesenaticot 1 302-ben alapították és jelképe a Porto Canale, kikötőcsatorna, amelynek tervrajzait Leonardo da Vinci készítette. Cesenatico tengerpartjának szépsége magát a művészt is megihlette, aki vászonra álmodta a várost. Ma is leginkább aranyszínű finom homokos tengerpartja és kristálytiszta vizű strandja miatt kedvelik a turisták.

Hosszú hétvége: Bled

Közeleg a pünkösd, sokan utaznak el ilyenkor a hosszú hétvégre. A májusi hónap a mediterrán térségekben már kellemesen meleg, szinte nyárias. Ha ebben az időszakban indulunk útnak, duplán jól járunk: kedvünkre turistáskodhatunk az óriási tömeget és a rekkenő hőséget is elkerülve.

Évről évre egyre több turista vonzódik a tőlünk délnyugatra fekvő Szlovéniához. A gyönyörű természeti tájak, a hangulatos kisvárosok, a kristálytiszta folyók és patakok, valamint a magas hegyek és a lenyűgöző tengerpart mind hozzájárulnak ehhez. Nem véletlenül nevezik Szlovéniát Európa zöld szívének. Százötven, 2 000 méternél is magasabb hegycsúccsal büszkélkedhet, emellett pedig számos gyönyörű barlangot is rejt az ország belseje. Ez az ország valódi paradicsom a turisták számára, akik kikapcsolódásra vágynak. Remek időtöltést kínál akár egy 3-4 napos, rövidebb utazáshoz is. Ha először járunk az országban, semmiképp se hagyjuk ki az ikonikus Bledi-tavat, valamint a Postojnai-cseppkőbarlangot és persze a fővárost, Ljubljanát.

Mini nyári vakáció: dobjuk fel a nyarat egy napos utazásokkal

Lehet a csalogató napsütés az oka, de nyáron mintha jobban vágynánk csak úgy kitörni akár egy-két napra a mindennapokból. Ahhoz, hogy feltöltődjünk és új élményeket szerezzünk nem kell nagyon messzire menni. Kirándulhatunk belföldön, de a szomszédos országokban is fantasztikus programokat találunk akár egy egy napos út során is.

A nyári hőségben igazán üdítő a sétahajókázás a Dunán, az osztrák Dunakanyar pedig nem mindennapi látványt kínál. A hajózás során több UNESCO világörökségi látványosság mellett haladhatunk el, illetve rövid kitérőket is tehetünk a Melki Apátságnál vagy Dürnstein pici óvárosánál. Bécs és környéke a vakáció ideje alatt sem pihen. Vidámparkozhatunk a Práterben vagy a közeli Family Parkban, de érdemes ellátogatni Európa első állatkertjébe, a schönbrunni állatkertbe is, amely garantáltan örömteli időtöltés nem csak gyerekekkel.

Ha inkább a természet közelében szeretnénk maradni, a Tátra lombkorona tanösvény kínál rejtett szépségű erdőket, valamint csodás panorámát a környező hegyekre. A kalandvágyók számára a Bélai-barlang a Tátrában és az osztrák Medve-szurdok izgalmas kihívást jelenthetnek, míg az Őrség egy csendes és egzotikus helyszínt kínál számunkra, ahol különleges növényeket csodálhatunk meg Közép-Európa egyetlen orchidea farmján.


  • Utazás ajánló a nyári hónapokra - hajózás
  • Utazás ajánló a nyári hónapokra
  • Utazás ajánló a nyári hónapokra - Vidámpark
  • Utazás ajánló a nyári hónapokra -Bécs
  • Utazás ajánló a nyári hónapokra - Bled
  • Utazás ajánló a nyári hónapokra - Crikvenica
  • Utazás ajánló a nyári hónapokra - kisvárosok
  • Utazás ajánló a nyári hónapokra
  • Utazás ajánló a nyári hónapokra - hajózás