A Velencei Karnevál különlegességei | TravelOrigo
A Velencei Karnevál különlegességei

A Velencei Karnevál különlegességei

Írta: TravelOrigo | Publikálva: 2023-12-20
A Velencei Karnevál különlegességei főkép

Világszerte tartanak - főként februárban - utcabálokat, felvonulásokat, melyek közül talán a legnépszerűbb a Velencei Karnevál, ami rengeteg érdeklődőt vonz a világ minden tájáról. A karneváli szezon és az azt övező hagyományok, felvonulások, jelmezek, maszkok és persze különféle szokások már azért ismertek a nagyközönség számára. De ne feledkezzünk meg arról, hogy a karnevál és farsangi szezon lényege a bulizás, amelyhez finom ételek és italok fogyasztása is társul! A sütemények, koktélok és persze a Veneto régióhoz kapcsolódó tradicionális olasz ételek még csábítóbbá teszik Velence leghíresebb látványosságát.


Karneváli ételkülönlegességek

Persze Itália sem marad ki a sütizésből, főleg a farsangi szezonban. Olaszországban is népszerűek a fánkok, sőt többféle is készül! A tortelli az ördögpirulához hasonlóan égetett tésztából készül, de annál sokkal lágyabb a sok tojásnak köszönhetően, tésztája tulajdonképpen a fánk és a palacsinta között húzódik meg. Egy másik típusú fánk a castagnole, amely egy gyúrt élesztős, ragacsos tésztából készül, sütés után pedig porcukorba forgatják.

A Velencei Karneválhoz köthető tradicionális fánk a crostoli, nagyon hasonlít az általunk ismert csörögefánkhoz, azzal a különbséggel, hogy gyakran tesznek bele valamilyen alkoholfélét, ami a legtöbb esetben grappa vagy rum. A fenyőmagos, grappás fánk óriási népszerűségnek örvend a karneváli ünnepek alatt is. A tökéletesre sütött fánkba mazsola és citromhéj is kerül, így az íze igazán karakteres. Az aranybarnára sütött fánkocskákat porcukorral meghintve, hidegen fogyasztják.

Azért a sós ételekről se feledkezzünk meg! A bigoli tulajdonképpen a velenceiek hozzájárulása Olaszország tészta kínálatához. Hasonló a spagetti tésztához, viszont kissé vastagabb, közepén kis lyukkal. Ez a makarónihoz hasonló tészta mindenféle szósszal tálalható, különlegessége abban rejlik, hogy a tészta kacsatojással készül, és szinte mindig teljes kiőrlésű lisztet használnak az előállításához.

Ha már a kulináris élvezetekről beszélünk, egyértelmű, hogy ha Itáliában járunk, szeretnénk mindent megkóstolni. Rendeljünk egy cichettit! A cicchetti: a spanyol tapasokhoz hasonlóan kis adag étel, melyeket a velencei bárokban szolgálnak fel. Hagyományosan a velenceiek cichettit esznek egy kis pohár borral akár ebéd vagy vacsora előtt, vagy gyakran ezen étkezések helyett. A cichetti fogyasztása többnyire társasági esemény, általában a helyiek zsúfolt bárokban lógnak és ehhez a cichetti fogyasztása is hozzátartozik.

Visszakanyarodva az édességekhez, ha esetleg már elég fánkot kóstoltunk, akkor válasszunk egy szelet bussolá vicentino-t, amely szintén Veneto tartomány egyik süti-büszkesége. Ez egy kuglóf szerű tészta, ezért némiképp könnyebb édességnek számít.

Karneváli mámor – ikonikus italok

Az olasz borok köztudottan világhírűek és számos közülük ebből a tartományból származik. Veneto régió legjobb borai közé tartozik az illatos vörös Valpolicella, Bardolino, és a kicsit erősebb, fehér Soave. Az olasz italokat ismerők számára bizonyára nem hangzik ismeretlenül a grappa szó. A tipikus olasz törkölypárlatot szőlőtörkölyből állítják elő. A grappa eredetvédelem alatt áll, vagyis csak azt az italt nevezhetik grappának, amely Olaszországban termett. A párlat ízesíthető gyümölcsökkel, fűszerekkel, és minimálisan édesíteni is lehet. A fahordókban történő érleléssel készült grappák, párlatok a „vecchia” jelzővel rendelkeznek, azaz „öregek” vagyis érleltek. Vannak mézzel ízesített változatok is, ezzel egészen újfajta íz-és aromavilág érhető el. A grappa alkoholtartalma jellemzően 40-46%, de minimum 37,5%-nak kell lennie.

És végül egy könnyedebb koktél! Egy csupán két egyszerű alkotóelemből álló koktél szinte egész évben népszerű Velencében. A tradicionálisan nyári hűsítő, a Bellini, a karnevál ideje alatt is népszerű. Az utcai árusok frissen facsart barackléből és Prosecco-ból készítik. Azért vigyázzunk, hogy ne teljes mámorban töltsük a karneváli időszakot, fogyasszunk mindent mértékkel és felelősséggel!

Láthatjuk, hogy egy velencei utazás alkalmával mennyi isteni falatot és italt kóstolhatunk és emlékeinkben magunkkal hozunk egy „szelet” Itáliát. A rossz hír, hogy a számos régió által kínált kulturális, gasztronómiai élmények szinte végtelenek, ezért újra és újra vissza kell térni, hogy ismét áélhessük az Olaszország adta változatos kalandokat!

  • A Velencei Karnevál különlegességei - borok
  • A Velencei Karnevál különlegességei - crostoli
  • A Velencei Karnevál különlegességei - látványos jelmezek
  • A Velencei Karnevál különlegességei
Kapcsolódó ajánlatok