Horvátország szezonban és utószezonban is | TravelOrigo
Horvátország szezonban és utószezonban is

Horvátország szezonban és utószezonban is

Írta: TravelOrigo | Publikálva: 2024-07-24
Horvátország szezonban és utószezonban is főkép

Gasztronómiája és kulturális értékei pedig számos élményt nyújtanak, ezért érdemes ide ellátogatni a nyári szezonban, de akár még az utószezonban is!

Csodás partszakaszok, igényes gasztronómia

Akár busszal, akár autóval utazunk, a Krk-sziget látnivalóival, csodás természeti adottságaival mindig vonzó úticélnak bizonyul! Ha szeretnénk és maradt is bőven szabink, akkor a Krk-szigeten hosszabb időt is eltölthetünk, hiszen olyan nagy kiterjedésű, hogy szinte minden napra juthat egy érdekes program. Nem beszélve arról, hogy mindenhol szép strandokat, kristálytiszta tengert találunk. A Krk-sziget kitűnő választás családosoknak, pároknak és egyedülállóknak egyaránt, itt biztosan minden korosztály megtalálja a számára ideális szállást, partot és programokat. Fantasztikus kis városok, falvak rejtenek számos gasztronómiai és egyéb kulturális, vagy történelmi élményt és látnivalót ezen a szigeten. Punat egy pici turista település, mely kiváló stresszmentes menedéket nyújt azoknak, akik szeretnék kipihenni a zajos hétköznapokat. Elragadó szűk utcácskáival, jellegzetes boltíves tengerparti házaival, erkélyeivel és vendéglátóhelyivel Punat egy igazán romantikus horvát üdülőhely.

Szintén a szigeten található Baska városa, mely festői strandjával és mesés óvárosával bűvöli el az idelátogatókat. Bazársora, tengerparti sétánya, éttermei és különleges cukrászdái, kávézói kényeztetik a turistákat. Érdekes program lehet az akvárium megtekintése, ahol megismerkedhetünk az Adria vízi élőlényeivel is. Baska strandja nagyjából 2 km hosszú aprókavicsos, lassan mélyülő part, ezért családosoknak, kisgyermekeseknek ideális a fürdőzésre. Sokak szerint ez a legszebb part a szigeten. Aki pedig inkább sétálna, annak Baska óvárosa hangulatos apró részleteket rejt. Érdemes Vrbnik-et is felkeresni, ahol bejárhatjuk a dombtetőn épült, csendes középkori óvárost vagy végigmehetünk a világ legszűkebb utcáján is, mely 40 cm-es szélességével a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült.

Egy horvátországi utazásra a festői Isztriai-félsziget is remek opció lehet. A közeli Isztriai-félsziget Opatijától egészen Umagig tart. A sziget partvonala igen csipkézett így gyönyörű, különleges és szép helyeket találhatunk a strandoláshoz. Változatos tájak, izgalmas látnivalók várják az utazót ezen a csodás tájon: izgalmas, Velencét idéző városok, szőlőültetvények, gyönyörű tengerpart. De ha már unjuk a meleget akár az 1400 méter magas Ucka hegységben is túrázhatunk egyet. Porec látnivalókban gazdag környéke például igen népszerű úticél, különleges programként pedig ellátogathatunk a Brijuni-szigetekre. Az Isztria legnépszerűbb város még mindig Opatija, régi nevén Abbázia, ahol egykor az Osztrák-Magyar Monarchia nemessége és maga Ferenc József császár is szívesen töltötte az idejét.

Vadregényes tájak és természeti szépségek

A Plitvicei-tavak Horvátország egyik legszebb természeti képződménye. Itt elmerülhetünk a természeti csodákban, ha bejárjuk a vízesések és tavak rendszerét. Európa egyik legszebb természeti képződménye Budapesttől csupán 500 km-re, Karlovactól 75 kilométerre délre fekszik. Így akár egy vagy kétnapos kirándulás keretein belül is ellátogathatunk ide. A tórendszer Horvátország  egyik varázslatos Nemzeti Parkjának részeként, egy erdős, hegyek által körülölelt völgyben található és szerepel az UNESCO természeti világörökségi listáján.

Ha már itt járunk látogassunk el Slunjba is, a festői kis településre, ahol szintén vízeséseket csodálhatunk meg, valamint a közel 300 éves tökéletes állapotban lévő vízimalmokat is felkereshetjük.

Tippek utószezonra

Dalmácia Horvátország talán legszebb és természeti adottságokban szintén gazdag térsége. Itt az Adriai-tenger a legmagasabb mediterrán hegyek közé nyúlik be. A táj harmonikus szépségét a puszta látványon kívül tovább gazdagítják az egyes városok román stílusú építészeti emlékei, nyári fesztiválok és a rengeteg kikapcsolódási lehetőség. Zadar az egyik legjelentősebb dalmát város, mely egyben Dalmácia fővárosa is. Ez a város több mint 3000 éves történelemmel rendelkezik, éppen ezért látnivalói, programjai felejthetetlen élményt nyújtanak a turistáknak. Split szintén népszerű úticél, itt található a Világörökségi védelem alatt álló római kori, Diocletianus-palota. Persze nemcsak a történelmi múlt érdekes itt, hiszen Split nyüzsgő óvárosa, mely a palota belsejében épült szintén igazi érdekesség. Trogir óvárosa is a Világörökség része. A római kori város egy kis szigetre épült az öbölben, rengeteg ókori és középkori emlékkel. Hangulatos mediterrán óvárosa, templomai, márványköves sétáló utcái igazi romantikus sétára invitálják az idelátogatókat.

Horvátország a nyári szezonban és az utószezonban is fantasztikus, ahol strandolásra, napozásra is bőven akad lehetőségünk, a romantikus kisvárosok pedig gazdag történelmi látnivalókkal várnak bennünket!


  • Horvátország szezonban és utószezonban is
  • Horvátország szezonban és utószezonban is
  • Horvátország szezonban és utószezonban is