Kikapcsolódási lehetőségek a barlangok szerelmeseinek | TravelOrigo
Kikapcsolódás barlangok - Ausztria, Szlovénia, Szlovákia

Kikapcsolódási lehetőségek a barlangok szerelmeseinek

Írta: TravelOrigo | Publikálva: 2023-07-24
Kikapcsolódási lehetőségek a barlangok szerelmeseinek főkép

A barlangok szerelmesei számtalan kikapcsolódási lehetőség közül választhatnak hazánkban vagy akár a környező országokban. A természeti adottságoknak köszönhetően Magyarország, de még Budapest is számtalan barlangrendszerrel és cseppkőképződménnyel büszkélkedhet. Ennek ellenére mégis amikor a nyaralás kerül szóba, a barlangok fel sem kerülnek a programok listájára, pedig számos barlangrendszerhez csodálatos erdei vagy hegyi túraösvények vezetnek, ráadásul a környezetükben kristálytiszta tavakat és hegyi kilátókat is találhatunk. Ha már nem bírjuk a rekkenő hőséget, válasszuk inkább az árnyékos erdők vagy barlangok mélyét. Összeállításunkba ezúttal olyan külföldi úti célokat válogattunk be, amelyek egyaránt kedvet csinálhatnak a barlangokhoz azoknak is, akik még sosem jártak ilyen helyen, de ugyanakkor izgalmas kikapcsolódási lehetőséget jelenthetnek a barlangok szerelmeseinek is, és még közel is vannak.

Barlangok és kikapcsolódási lehetőségek a környező országokban

Szlovénia, Szlovákia, és Ausztria egyaránt gazdag természeti csodákban. Izgalmas barlangokat fedezhetünk fel, alig néhány száz kilométerre az országhatártól, amelyek egyedi jellemzőkkel és változatos szépségükkel kápráztatják el az odalátogatókat. Ideális célpontok a cseppkőbarlangok iránt érdeklődők számára és azoknak is, akik most először indulnak felfedezni a földalatti világot.

Szlovénia

Szlovénia büszkélkedhet Európa legnagyobb, látogatható barlangjával, a Postojna-barlanggal. Az eddig feltárt 24 km hosszúságú barlangrendszerből a turisták előtt csak rövidebb szakasz áll nyitva, azonban a barlangban található lenyűgöző cseppkőképződmények egyedülálló élményt nyújtanak. Nem véletlenül emlegetik a földalatti világ királynőjeként is a Postojnai cseppkőbarlangot. A látogatók vezetett túrákon, kisvonattal járhatják be a barlangi utakat. A barlangban meglehetősen magas a páratartalom, 80-90%-os, míg a hőmérséklet 10 fok körül van.

Szlovénia másik csodálatos cseppkőbarlangja a Skocjan-barlang, szlovén nevén, Škocjanske jame, amelyet az UNESCO a világörökség részeként ismert el. A mészkő barlang 5 km hosszan kanyarog, helyenként 200 m-nél is mélyebb barlangokkal és számtalan vízeséssel kápráztatja el az odalátogatókat. A barlangoktól autóval néhány órányira található a szintén híres turisztikai látványosság, a Bledi-tó. A hegyekkel övezett város és a tó igazán olyan, mint egy ékszerdoboz az Alpok lábánál.

Szlovákia

Szlovákia szintén gazdag cseppkőbarlangokban. Az Alacsony-Tátrában található Déményfalvi-jégbarlangot Európa legszebb barlangjai közé sorolták, elsősorban egyedülálló cseppkődíszítése miatt. A barlangot már 1299-ben említik a történetírók, így Európa egyik legrégebben felfedezett barlangrendszerei között is helyet foglalhat. Figyelemre méltóak a jégképződményei, valamint állatvilága is. Eddig 8 denevérfajt azonosítottak a járataiban, nem véletlenül említik több helyen is Sárkány barlangként. A Deményfalvi-jégbarlangot kizárólag vezetővel lehet látogatni, de ez mit sem von le az értékéből.

Szlovákiában több, mint 7100 barlang található. Ezek közül a leghosszabb a fent említett Demänovai (Déményi) barlangrendszer, a legmélyebb pedig a Hipman-barlangrendszer. A Bélai-barlang pedig, mely álló cseppköveiről és hatalmas kupoláiról híres (Belianska jaskyňa), a Tátrai Nemzeti Park területén található. A kupolák és a különleges akusztika miatt a barlangban rendszeresen tartanak hangversenyeket és egyéb zenei rendezvényeket. A Bélai-barlangtól mindössze 10 km-re fekszik a Bachledka Treetop, Szlovákia legfrissebb turista látványossága, a lombkorona-tanösvény. Szintén a Bélai-barlang közelében fekszik a Csorba-tó, valamint a Tatra-Tower kilátótorony.

Ausztria

Ausztria is elbűvölő cseppkőbarlangokkal rendelkezik. Salzburg környékén, mélyen az Alpokban rejtőzik a világ legnagyobb jégbarlang-rendszere, az Eisriesenwelt. A barlanghoz vezető út is kalandos: választhatjuk a túraösvényt vagy akár a kabinos felvonót is igénybe vehetjük. A teljes labirintusrendszer több, mint 40 km hosszú, az átlag hőmérséklet pedig 0 fok körüli. Jegyet csak az válthat, aki megfelelően, barlangtúrához van öltözve. Strandpapucsban, rövidnadrágban és pólóban meg se próbáljunk sorba állni. Lenyűgöző jégképződményekkel és hatalmas barlangterekkel találkozhatunk, ahogy egyre mélyebbre jutunk. Az Eisriesenwelt igazán egyedülálló élményt nyújt a barlangok szerelmeseinek, különösen a tavaszi és nyári időszakban.

Ha pedig egy kicsit kiolvadnánk, akkor érdemes ellátogatni Ausztria másik gyönyörű barlang-látványosságához, a hinterbrühli tavasbarlanghoz, más néven a Seegrotte-hoz. A barlangrendszer Bécstől mindössze 17 km-re található. A barlangot csónakkal, vezetett túrákon fedezhetjük fel. Egészen meglepő dolgokat is találhatunk a tóbarlang mélyén: múzeumot, kápolnát, sőt még egy vadászrepülő makettjét is. A környéken található kastélyok és várak pedig további impozáns látványt kínálnak.

Ne felejtsük el, hogy a barlangok természeti képződmények, így védelmük és a fenntartható turizmus rendkívül fontos! Mindig tartsuk be a látogatói szabályokat, és vigyázzunk a környezetre, hogy megőrizzük ezeket a lenyűgöző helyeket a jövő generációi számára is.


  • Kikapcsolódás barlangok - Belianska jaskyna
  • Kikapcsolódás barlangok - Belianska jaskyna
  • Kikapcsolódás barlangok-Eisriesenwelt
  • Kikapcsolódás barlangok-Ausztria, Szlovénia, Szlovákia
  • Kikapcsolódás barlandok-Postojna
  • Kikapcsoldások barlangok-Seegrotte