A karácsonyi készülődést nem lehet elég hamar elkezdeni | TravelOrigo
A karácsonyi készülődést nem lehet elég hamar elkezdeni

A karácsonyi készülődést nem lehet elég hamar elkezdeni

Írta: TravelOrigo | Publikálva: 2024-09-02
A karácsonyi készülődést nem lehet elég hamar elkezdeni főkép

Sajnos igaz, hogy a karácsonyi készülődést nem lehet elég hamar elkezdeni! Annak érdekében, hogy ne az utolsó pillanatban kapkodjunk, inkább hangolódjunk az adventre, vagy tervezzünk adventi utazást, ami akár ajándék is lehet!

Korai készülődés itthon

Bármily meglepő, de itthon is elkezdhetjük a korai hangolódást az ünnepekre. Van egy hely, ahol például egész évben karácsony van! Szentendrén a Hubay Házban berendezett Karácsony Múzeum és Üzlet, az egyik legérdekesebb látnivaló. Az igazi karácsony rajongók akár a nyári forróságban is ellátogatnak ide. Ez a szó szerint mesés múzeum, amelyet a karácsonynak szenteltek egy igazán meghitt utazásra kalauzolja el a vendégeket. A múzeum előterében rögtön egy mesebeli jelenet vár minket, hiszen egyből a Mikulás házába csöppenünk. Az itt található kiállítás igazi kuriózuma, hogy megtekinthetünk néhány régi karácsonyfa díszt, amelyek még a régmúlt karácsonyait idézik. Ráadásul a szentendrei Karácsony Múzeumban minden karácsonyhoz köthető ünnepi trend megtalálható. A régi karácsonyfadíszek mellett különleges ünnepi képeslapokat és egyéb díszítőelemeket is megcsodálhatunk.

Lassan már 21 éve, működik Gödöllőn a Karácsonyház, amely november 1-jén nyitja meg kapuit. Az itt található karácsonyi kavalkád igen népszerű turisztikai látványosság és persze országos hírű karácsonyi trendbemutató is, ahová nemcsak hazánkból, de az országhatáron túlról is évente több tízezer látogató érkezik. A mesés hangulat itt is garantált, sőt inspirálódhatunk is, ha esetleg nincs ötletünk a karácsonyi dekorációhoz.

A hazai adventi készülődésen kívül, azért sok más program is várhat minket a közeli országokban, amelyeket akár élmény-ajándékként is adhatunk az egész családnak!

Advent Ausztriában

Ausztria mindig jó ötlet, pláne advent idején. Bécs közel van és számos adventi vásárral büszkélkedhet, nem beszélve a sok történelmi látványosságról és kulturális programról, amiket ez a pezsgő város tartogat. Itt aztán kicsik és nagyok egyaránt jól érezhetik magukat, hiszen vár ránk a Tenger Háza, vagy a Heindl Csokigyár, de ugyanígy a Schönbrunni kastélyba is ellátogathatunk, amelyhez szintén kötődik egy adventi vásár. Aki pedig kifejezetten csak a vásárlás miatt látogat Bécsbe, annak remek programlehetőség a Shopping City Süd üzletei között barangolni.

A kissé messzebb található, ámde annál gyönyörűbb Salzkammergut méltán központi városkája Salzburg, ahol a karácsonyi hangulat garantált! Csodás vásár, szép üzletek, koncertek várnak minket itt már advent idején is.

Advent Lengyelországban

A télen utazók és a síelők között is egyre népszerűbb célpont Lengyelország. Zakopane a Magas-Tátra népszerű üdülővárosa, pazar faházaival igazi romantikus időutazás a múltba. A Gubalowka-hegyről lélegzetelállító a kilátás, ráadásul itt még lovasszánon is utazhatunk! Zakopane ebben az időszakban egy igazi adventi fényekben pompázó város, amely felejthetetlen élményeket tartogat.

Az még külön ráadás, ha útba ejtjük Krakkót, ahol megtekinthetjük a Wawel dombon a Katedrálist, melyben a királyi sírok találhatóak, a Szent Péter és Pál templomot, vagy a Fő teret.

További adventi lehetőségek: Prága, Pozsony

Csehország és Szlovákia is remek választás lehet egy adventi kiruccanásra, szuvenírek vásárlására. A jó sörön kívül Prága egyéb érdekességeket és látványosságokat is tartogat. Már az is külön élmény, ha történelmi óvárosában sétálhatunk! Az Óvárosi téren található a város egyik büszkesége, a középkori csillagászati óramű, az Orloj, az Óvárosi Városháza és Husz János szobra. Az óra minden egész órában népszerű „játékba” kezd, amelyet a turisták izgatottan várnak. Ez a csodás, misztikus remekmű apostolszobrokkal és harangjátékkal örvendezteti a járókelőket.

A hozzánk igazán közeli Pozsony is sok meglepetést kínál az adventi időszakban: a Főtéren, a Ferencesek terén és a Hviezdoslav téren együtt közel száz bódéban kínálják a hagyományos szlovák italokat, ételeket, nyalánkságokat és az egyedülálló karácsonyi portékát. Útban Pozsony felé megállhatunk a Hauswirth család tulajdonában lévő csokoládégyárban, ahol csokikóstolásra és vásárlásra is van lehetőségünk.

Keressünk időben adventi lehetőségeket, akár ajándékvásárlásról, akár csupán az adventi hangulat és készülődés izgalma adta hangolódásról van szó. Ha kifogyunk az ötletekből egy élményutazás keretein belül bőven adódik alkalom arra, hogy néhány szuper ajándékot beszerezzünk.


  • A karácsonyi készülődést nem lehet elég hamar elkedzeni
  • A karácsonyi készülődést nem lehet elég hamar elkedzen
  • A karácsonyi készülődést nem lehet elég hamar elkedzen
  • A karácsonyi készülődést nem lehet elég hamar elkedzen
  • A karácsonyi készülődést nem lehet elég hamar elkedzen
Kapcsolódó ajánlatok