Közkedvelt úti célok utószezonban | TravelOrigo
Közkedvelt úti célok utószezonban

Közkedvelt úti célok utószezonban

Írta: TravelOrigo | Publikálva: 2024-08-28
Közkedvelt úti célok utószezonban főkép

A nyár közepén nyüzsgő turista célpontok, most végre nyugodt kikapcsolódást kínálnak; hőségriadó és tömeg nélkül szerezhetünk remek nyári élményeket. Repülőre sem kell szállni, autóval vagy busszal is csodás tengerparti városokba utazhatunk, ahol még az utószezonban is kellemesen meleg tenger és jó idő vár ránk. Az Isztriai félsziget, Dalmácia vagy a Krk sziget közkedvelt úti célok utószezonban is. Ha eddig még nem jártunk Szlovéniában, ne hagyjuk ki az Európa zöld szíveként is emlegetett, csodás ország természeti szépségeit!

Tenger és mediterrán életérzés nyár végén is

Krk sziget

A Krk sziget Horvátország egyik legismertebb és a fürdőzők legkedveltebb szigete. Kristálytiszta tenger és apró öblök bújnak meg a sziklaszirtes partvidéken. Még kora ősszel is kellemesen meleg vízre számíthatnak a fürdőzők. A hőmérséklet enyhe, így ideális a túrázáshoz és a kerékpározáshoz, miközben felfedezhetjük a sziget festői kis falvait is. Keressük fel a sziget “csúcsán”, a dombtetőn épült Vrbnik-et, és élvezzük a híres žlahtina bor különleges ízvilágát. A sziget központja, Krk városa, középkori kőépületeivel és szűk utcácskáival igazi időutazásra invitálja a látogatókat.

Isztriai körút autóval, busszal

horvát tengerpart két legismertebb partvidéke az Isztriai-félsziget és a dalmát tengerparti rész. Mindkettő kiváló választás utószezonban is, főleg, ha gyerekekkel utazunk.

Horvátország egyik legcsodálatosabb régiója, az Isztriai-félsziget, ideális célpont egy nyár végi körútra. Ahogy a nyár forrósága lassan enyhül, a félsziget dombjai és partvidéke új arcát mutatja meg, így tökéletes időszak a felfedezésre. Az Isztriát átszelő autóutak mentén festői kisvárosok, mint Rovinj, Poreč és Motovun, igazi mediterrán hangulattal várják a látogatókat. Rovinj, a sziklás tengerpartjára épült város, mesés kilátást kínál az Adriára. Poreč, igazi gyöngyszem. Nemcsak csodálatos tengerpartot kínál, hanem jelentős kulturális örökségével is lenyűgözi az idelátogatókat. Itt található a híres Eufráziusz-bazilika, amely az UNESCO világörökség része, valamint számos lenyűgöző középkori műemlék is. Motovun városa pedig gasztronómiájával varázsolhat el bennünket. A kisváros, amely a szőlő ültetvényekkel és olajfákkal borított domb tetején trónol, híres a trüffelekről és a borokról, valamint a szarvasgombáról. A körút során érdemes megállni egy helyi étteremben és kipróbálni a friss tengeri fogásokat és a házi készítésű különlegességeket.

Nyárvégi kiruccanás Dalmáciában

Dalmácia egyik legvonzóbb célpontja, Zadar, az utószezonban is vonzó. A város, amely a történelem és a modernitás izgalmas keverékét kínálja, nyár végén még inkább élvezhető. Zadar óvárosa, amely egy félszigeten terül el, tele van történelmi emlékekkel, mint például a Szent Donát-templom és a római fórum, amelyek távoli időkbe repítenek vissza bennünket. A város modern látnivalói közé tartozik a Tengeri Orgona és a Nap köszöntése. A fények és a hangok harmóniája naplementekor és napkeltekor a legcsodálatosabbak.

A város körüli partvidék pedig ideális a nyárvégi fürdőzésre és napozásra. A tenger hőmérséklete ezen a partszakaszon is kellemes, a strandok pedig már nem olyan zsúfoltak, mint nyáron. Zadar kulináris kínálata is megér egy említést: a helyi halpiac és a város éttermei friss tenger gyümölcseivel, valamint tradicionális dalmát ételekkel várják a látogatókat.

Split, Dalmácia vibráló központja, ahol a római múlt és a modern életstílus egyedülállóan fonódik össze. A Diocletianus-palota ősi falai között sétálva a látogató az ókor atmoszféráját érezheti, miközben a város pezsgő piacai, kávézói és éttermei a horvát kulinária legjavát kínálják. A nyüzsgő Split tökéletes kiindulópont egy kirándulásra a közeli Krka Nemzeti Parkba, ahol a természet csodái, mint a látványos Krka-vízesések, varázslatos nyugalmat árasztanak.

Szlovénia, Európa zöld szíve

Szlovénia, a Balkán szívében megbúvó gyöngyszem, amit csillagtúra szerűen is felfedezhetünk az utószezonban. A Bledi-tó önmagában is meseszép, amit a tó közepén található kis sziget és a templom csak tovább fokoz. A tavat néhány óra alatt körbesétálhatjuk, nem túl megerőltető idősek vagy gyerekek számára sem. Az őszi hónapokban pedig már a tó körüli erdők színes levelei nyújtanak igazán festői látványt és hátteret a fotóknak.

Ljubljanában, a fővárosban, kellemes időben még inkább élvezhetjük a város szépségét. Az öreg városközpont labirintusszerű utcáit, a Tivoli Park zöldellő tereit és a Ljubljanica folyó menti kávézókat felfedezve egy igazán pihentető városi élményben lehet részünk. A híres Ljubljana várából pedig lélegzetelállító panorámában gyönyörködhetünk.

A smaragdzöld tavak mellett a vadregényes tájakról sem kell lemondanunk, a Vintgar-szurdok és a Škocjan-barlang igazi természeti kincsek. A Vintgar-szurdok, a Bledi-tó közelében, lenyűgöző kanyonjaival és az áttetsző, zöldes színű Radovna-folyóval kápráztatja el a kirándulókat. Fahidakon és ösvényeken sétálva élvezhetjük a zúgók és vízesések varázslatos látványát. A Škocjan-barlang pedig, az UNESCO Világörökség része, a világ egyik legimpozánsabb barlangrendszere, ahol a földalatti folyók és hatalmas cseppkőalakzatok lenyűgöző földalatti világot tárnak elénk.


  • Közkedvelt úti célok utószezonban
  • Közkedvelt úti célok utószezonban
  • Közkedvelt úti célok utószezonban
  • Közkedvelt úti célok utószezonban
  • Közkedvelt úti célok utószezonban
  • Közkedvelt úti célok utószezonban
  • Közkedvelt úti célok utószezonban
  • Közkedvelt úti célok utószezonban
Kapcsolódó ajánlatok