Merre induljunk egy kis adventi hangulatért? | TravelOrigo
Merre induljunk egy kis adventi hangulatért? - adventi hangulat

Merre induljunk egy kis adventi hangulatért?

Írta: TravelOrigo | Publikálva: 2023-09-12
Merre induljunk egy kis adventi hangulatért? főkép

A boltokban a karácsonyi díszek már idejekorán felkerülnek, így, ha szeretnénk kicsit nosztalgiázni gyermekkorunk mesés karácsonyi élményeiben, akkor látogassunk el egy-egy karácsonyi vásárba. Az adventi vásárok hangulata, illata és fényei mindenkit elvarázsolnak, különösen, ha olyan helyszíneket keresünk fel, ahol még nem jártunk. Felejtsük most el egy kicsit Budapest és Bécs forgatagát, lássuk még merre indulhatunk el, ha adventi hangulatra vágyunk?

Kassa (Košice) - Szlovákia

Szlovákia egyik legszebb adventi vásárát találhatjuk Kassán. A város történelmi belvárosában elterülő adventi vásár hangulata páratlan. A díszített fák, az ünnepi fények és a helyi kézműves termékek találkoznak itt, varázslatos atmoszférát teremtve az ünnepre hangolódók számára. Ha olyan adventi programot keresünk, ami hangulatos, látványos és ugyanakkor nyugodt, érdemes ellátogatni a Felvidék keleti részére, Kassára és a közeli Eperjesre. Az ünnepi hangulatot garantáltan megtaláljuk, és közben számtalan történelmi és kulturális felfedezni való is vár itt ránk.

Pozsony - Szlovákia

Pozsony az adventi időszakban is lenyűgöző látványosságokat kínál. A Főtéren, a Ferencesek terén és a Hviezdoslav téren közel 100 bódéban találhatók hagyományos szlovák italok, ételek, édességek és különleges karácsonyi ajándékok. Ne hagyjuk ki az eredeti sztrapacskát sem! A város történelmi épületei pedig gyönyörűen kivilágítva adják meg az ünnepi hangulatot. Az ünnepi fények, a forralt bor és a fenyőfák illata teszi teljessé az adventi vásárt, amely évek óta vonzza a karácsonyi hangulatra vágyókat. Ha gyerekekkel érkezünk, érdemes útba ejteni a közeli Kittseeben található Hauswirth csokoládégyárat is.

Prága – Csehország

Prága adventi vásárai kiváló példái annak, hogyan tudja egy város megőrizni a hagyományait és egyúttal modern és ünnepi hangulatot teremteni az ünnepek idejére. A prágai adventi vásárok általában november végétől egészen december 24-ig tartanak, így azok, akik szeretnék megtapasztalni az igazi karácsonyi hangulatot, bőven találnak lehetőséget az utazásra. Az egyik legismertebb és legnagyobb adventi vásár a Staroměstské náměstí (Óvárosi tér) területén található. Itt a hatalmas karácsonyfa, a színes díszek, a fények és a hangulatos faházak együtt alkotják az ünnepi hangulatot. A város más részein is találunk adventi vásárokat, például a Wenceslas téren vagy a Malé náměstí (Kis tér) területén. Minden vásár más és különleges módon ünnepli a karácsonyt. Az ételek és italok széles választéka is elérhető a vásárokban, beleértve a hagyományos cseh kulináris finomságokat, például a trdelník-t (kürtőskalács) és a forralt bort. Az adventi vásárokon keresztül Prága megelevenedik és egy valódi téli mesevárossá válik. Ha már erre járunk, vásároljunk néhány karácsonyi díszt is az eredeti cseh üvegdíszekből!

Zakopane - Lengyelország

Zakopane egy igazi téli paradicsom, és az adventi időszakban is érdemes ide ellátogatni. A Tátra-hegység lábánál található városka, kis faházaival egyedülálló hangulatot teremt. A helyi kézművesek különleges sajt és lekvár válogatásokat kínálnak, emellett pedig bőrárukból és faragványokból is széles választékot találhatunk. Télen a havas táj igazi mesebeli hangulatban részesíti látogatóit. Ha tehetjük próbáljuk ki a lovasszánt is a kacskaringós hegyi utakon, nem fogjuk megbánni!


Ljubjana, Bledi-tó – Szlovénia

A Karácsony Szlovéniában, akárcsak nálunk, jelentős ünnep, azonban itt a hagyományoknak még inkább kiemelt szerepük van. Az ország lakossága többnyire falvakban él, ezért az egyes ünnepekhez kapcsolódó hagyományokat még a mai napig lelkesen ápolják. A Bledi-tó és környéke télen is lenyűgöző látványt kínál, a hagyományok megelevenedése, mint az élő betlehemezés pedig igazi időutazásra invitálja a látogatókat. Ljubjanaban keressük fel a folyóparton található adventi vásárokat és kóstoljuk meg a helyi különlegességeket.

Mariazell - Ausztria

Az Alpokban található híres kegyhely, Mariazell, számos különleges látnivalót kínál nem csak a zarándokok, hanem az adventi hangulatot felfedezni vágyók számára is. Itt található a világ legnagyobb adventi koszorúja, egy öt méter magas ház, amelyet egy tonna eredeti mézeskalácsból építettek fel, élő jászol, ahol a szamarak és ökrök is szerepet kapnak, valamint a mariazelli adventi kalendárium és az angyalok postahivatala. Az adventi hétvégéken változatos programok várják az érdeklődőket, beleértve a mesés színházi előadásokat, adventi és templomi énekeket, regionális kórusok és zenekarok fellépéseit, valamint fáklyás túrákat.



Graz - Ausztria

Grazban az Adventi Vásár a Schlossberg dombján található, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a városra. Az öt különböző adventi piacon a látogatók megtalálhatják a legjobb karácsonyi ajándékokat és finomságokat. A város különlegessége ilyenkor a kb. 50 tonna jégből faragott Adventi Betlehem, illetve a Városházán látható hatalmas kalendárium. A varázslatos kastély környezetében az ember úgy érzi, mintha egy mesébe csöppent volna, ahol a karácsony igazi csodája válik valóra. Nem véletlenül mondják, hogy Graz, Ausztria adventi fővárosa.

Zágráb - Horvátország

Kevesen tudják, de a horvát főváros, Zágráb adventi vására az egyik legszebb Európában. A Jelacici téren minden nap zenés gyerekprogramok és kulturális események várják a látogatókat. A Zrinjevac parkban található régi zenepavilon pedig garantáltantáncra perdít mindenkit. Érdemes megkóstolni Zágráb hagyományos különlegességeit, mint például a káposztás tésztát, sült kolbászokat, sült almát vagy a struklit, amely kicsit hasonlít a réteshez; édesen és sósan is készíthető.


  • Merre induljunk egy kis adventi hangulatért?-Kassa
  • Merre induljunk egy kis adventi hangulatért?-Ljubljana
  • Merre induljunk egy kis adventi hangulatért?-Mariazell
  • Merre induljunk egy kis adventi hangulatért?
  • Merre induljunk egy kis adventi hangulatért?-ZÁgráb
  • Merre induljunk egy kis adventi hangulatért?-Zakopane
Kapcsolódó ajánlatok