A kirándulások és gyalogtúrák szerelmeseinek | TravelOrigo
A kirándulások és gyalogtúrák szerelmeseinek - túrázók

A kirándulások és gyalogtúrák szerelmeseinek

Írta: TravelOrigo | Publikálva: 2023-07-31
A kirándulások és gyalogtúrák szerelmeseinek főkép

Nem mindenki szeret egész nap a tengerparton sütkérezni! Vannak, akik jobban kedvelik a jövés-menést, a gyaloglást és a barangolást szebbnél-szebb tájakon. Cikkünkben mutatunk pár szépséges helyet, ahol aktívan lehet időt tölteni!

Szerencsére az aktivitás mértékét is kiválaszthatjuk az utak, úti célok közül, hiszen vannak könnyebb és nehezebb túraútvonalak is. Fontos megjegyezni, hogy ezek a kirándulások, gyalogtúrák különféle erőnlétet, tapasztalatot feltételeznek, egészen az amatőr szinttől, a haladóig találhatunk a magunk és családunk számára megfelelőt. Ha már egyszer rászánjuk magunkat egy ilyen utazásra, biztosan nem bánjuk meg, mert egyedi látnivalókkal és élményekkel gazdagodhatunk. Busszal kényelmes az utazás és nem utolsó sorban utazási irodánk minden szervezést átvállal!

Kirándulás az Őrségben

Az Őrség mindig is Magyarország egyik legszebb úti céljának számított. A kiterjedt erdőségekkel borított, szelíden hullámzó, lankás, dimbes-dombos táj igazi vidéki nyugalmat áraszt. A természetet, autentikus pannon hangulatú, bájos kis falvakat kedvelő turisták körében egyre népszerűbbé váló, három határon is átnyúló Őrvidék kicsi, de annál érdekesebb látnivalók sokaságával várja az idelátogatókat. Az egész napos kirándulás alatt felfedezhetjük Nyugat-Magyarországot, Szlovéniát és az Őrséget. Programunk alatt kulturális érdekességeket és csodálatos természeti jelenségeket is megtekinthetnek, így a feltöltődés és az élmények sokasága egyaránt garantált. Az első állomás Velemér, amely egy apró őrségi község. Igen nagy történelmi jelentőséggel bír: itt található Magyarország egyik legjelentősebb kora gótikus stílusú műemléke, a Szentháromság-templom, melyet a Fény templomának is neveznek. A többségében magyarok lakta Dobronakban (szlovénül Dobrovnik) működik az "Ocean Orchids" névre keresztelt Trópusi Kert és Orchideafarm, amely Közép-Európa egyetlen orchideatermesztő vállalkozása. A négy hektáros üvegházban trópusi körülmények között – saját termálkútjukból fűtenek geotermikus energiával – 160 féle orchideából évente kétmillió növényt nevelnek.

Gyalogtúra a Tátrában

Ez a kirándulás a kristálytiszta vizű tátrai tavakkal ismertet meg bennünket. A világon a legkisebb magashegység csúcsainak látványát, a friss, erdei levegőt, a nyugalmat és a természet közelségét élvezhetjük itt. A Csorba-tótól kezdődik a túra a Poprádi-tóhoz, mely oda-vissza megközelítőleg 11,5 km, nagyjából 300 méter szintkülönbséggel. Először hatalmas fenyveserdőben, egy keskeny erdei ösvényen haladva fokozatosan emelkedéssel érünk el egy nyeregbe, ahol hirtelen kitárul előttünk a völgy, s megpillantjuk a Menguszfalvi-völgyet övező impozáns, hófödte csúcsok lenyűgöző világát. Ehhez a túrához elengedhetetlen a jó fizikai állapot, noha nem kell hegymászó felszerelést vinni, de túrázási tapasztalatot, sportos erőnlétet, jó kondíciót feltételez a részvétel!

Szlovén csillagtúra

Szlovénia tökéletes helyszín egy rövid hétvégi kikapcsolódáshoz. A többnapos utazás során megcsodálhatjuk a pazar szépségű szlovén tájat, smaragdzöld tavakat, titokzatos barlangokat. De rendkívül sok a történelmi és kulturális látnivaló is, melyek rabul ejtik az idelátogató turistákat. Első megállónk Lendva, ahol rövid séta keretében megnézzük a várkastélyt, amely jelenleg múzeumként, illetve galériaként működik. Gazdag gyűjteménye sok érdekességet tartogat az idelátogatóknak. Következő célpontunk a XVIII. században épült Szt. Katalin-plébániatemplom. Ne hagyjuk ki az evangélikus templom, a zsinagóga, és a Szentháromság-kápolna megtekintését sem és a város büszkeségét, a Makovecz Imre által tervezett modern Kultúrházat. Az utazás során Mariborba is ellátogatunk, mely egyetemi város, katolikus érseki székhely is egyben. Rengeteg látnivaló fogad minket Pestis-oszlop, Szt. Lajos-templom, Városháza, Keresztelő Szent János katedrális, Egyetemi könyvtár, a Postapalota. Maribor híres borairól, itt található a világ legöregebb, még ma is termő szőlőtőkéje, melyet egy ház falára futtattak fel. Az utazás során ellátogatunk az olasz határ közelében fekvő vadromantikus Škocjani barlanghoz (UNESCO világörökség) is, majd a szlovén partszakasz legnagyobb városába, egyben kikötővárosába, Koperbe folytatjuk utunkat. Végül a Bled-től nem messze fekvő Vintgar szurdokhoz utazunk. A meredek sziklafalak között tajtékzó patak vájta szurdok Szlovénia egyik legfontosabb idegenforgalmi látványossága. A szurdok 1 600 m hosszú, és helyenként 150 méter magas sziklafalak között kanyarog a Radovna patak, amely a 16 m magas Šum vízesésnél hagyja el a szurdokot.

Változatos, érdekes helyszínek úti célok, csodás élmények várják az utazókat ezeken a kirándulásokon. Érdemes kiszakadni a mindennapokból a nyári időszakban néhány-, vagy akár csak egy napra is és ellátogatni a közelben található természeti és történelmi látnivalókban gazdag vidékekre!


  • A kirándulások és gyalogtúrák szerelmeseinek-Maribor
  • A kirándulások és gyalogtúrák szerelmeseinek-orchideafarm, Őrség
  • A kirándulások és gyalogtúrák szerelmeseinek-Skocjan-S
  • A kirándulások és gyalogtúrák szerelmeseinek-Tátra
  • A kirándulások és gyalogtúrák szerelmeseinek-túrázók
Kapcsolódó ajánlatok